Hlavní obsah

Kaddáfího syn se údajně chce vydat soudu v Haagu

Syn bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Sajf Islám se chce sám vydat Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) v Haagu. Tvrdí to podle agentury Reuters libyjská Přechodná národní rada (NTC). Svoje vydání údajně nabídl i bývalý šéf rozvědky Abdalláh Sanúsí. ICC však v reakci na oznámení uvedl, že nemá žádné potvrzení této zprávy ze strany NTC.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Kaddáfího syn Sajf Islám se zdraví s příznivci.

Článek

"Navrhují svoje vydání do Haagu," řekl Abdal Madžíd z NTC agentuře Reuters. Mluvčí soudu Fádí Abdalláh poté agentuře sdělil, že ICC se tuto informaci nyní snaží ověřit u libyjské vlády.

Mezinárodní trestní soud vydal zatykače na svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, jeho syna Sajfa Isláma a Sanúsího na základě obvinění ze zločinů proti lidskosti v červnu.

Podle úterních informací byl Sajf Islám na útěku z Libye do Nigeru. Kaddáfího druhorozený syn prý prchá stejnou trasou, jakou v září povstalcům unikl jeho mladší bratr Saadí. Nejprve tak měl překročit hranice s Alžírskem, odkud bude pokračovat do Nigeru. Cestou mu prý pomáhají Tuarégové, kteří patřili k nejvěrnějším stoupencům jeho otce.

Nigerská vláda dříve prohlásila, že členové Kaddáfího režimu, kteří v zemi požádají o azyl, nebudou vydáni do Libye, pokud nebude zaručena jejich bezpečnost. Uvedla ale také, že osoby stíhané ICC vydá.

O Sajfovi Islámovi během bojů proti Kaddáfího režimu i po nich kolovala řada informací, které se později ukázaly jako nepravdivé. Jen za poslední týden informovala média o tom, že byl zabit nedaleko Syrty, nebo o tom, že byl zadržen východně od Tripolisu. Později však tato tvrzení popřela.

V den úmrtí svého otce ve videonahrávce vysílané syrskou televizí Ar-Raj vyzval Kaddáfího věrné, aby pokračovali v boji.

Reklama

Související témata:

Související články

Kaddáfího syn Sajf Islám prchá do Nigeru

Sajf Islám, druhorozený syn bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, prchá z Libye do Nigeru. V zemi je už jeho bratr Saadí. Naopak bratr Mutasim byl...

Výběr článků

Načítám