Hlavní obsah

Prozatímní výsledky voleb v Tunisku ukazují na vítězství islamistů

– Tunis

První částečné oficiální výsledky z voleb v Tunisku potvrzují náskok islamistické Strany obnovy. Strana tak bude mít v budoucím ústavodárném shromáždění pravděpodobně nejsilnější postavení.

Článek

Oznámení celkových výsledků prvních voleb po pádu režimu prezidenta Zína Abidína bin Alího, které bylo původně ohlášeno na úterý, bylo podle informací DPA odsunuto na středu 1:00 SELČ.

Dosavadní výsledky ukazují, že se Straně obnovy (Hizb An-Nahdá) podařilo zvítězit v pěti volebních obvodech z celkových 27, včetně ekonomické metropole Sfax. Získala tak 15 křesel a dalších devět jí připadlo po sečtení výsledků ze zahraničí. Strana tak může počítat již s 24 poslanci nového shromáždění, ve kterém zasedne celkem 217 činitelů.

V pěti obvodech, kde byly hlasy sečteny, následuje za Stranou obnovy středolevý Kongres pro republiku (CRP) s šesti křesly.

OBSE: volby byly svobodné a čestné

Hlasování, kterého se před dvěma dny zúčastnilo asi sedm miliónů tuniských voličů, označili pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) za svobodné a čestné. Podle OBSE neměly volby žádné významné nedostatky.

Úkolem ústavodárného shromáždění bude během ročního funkčního období vypracovat novou ústavu, vybrat prozatímní vládu a stanovit termín řádných voleb parlamentu a prezidenta. Bývalý autoritářský šéf státu bin Alí, který zemi vládl 23 let, odstoupil kvůli lidovým bouřím před devíti měsíci a uprchl do zahraničí.

Budoucí vláda bude muset řešit napjatou hospodářskou situaci. Hospodářský růst, který obvykle dosahoval okolo pěti až šesti procent, je od ledna na nule či v minusu. Výrazný úpadek cestovního ruchu navíc znamenal zrušení mnoha pracovních míst, a tedy nárůst nezaměstnanosti, která nyní dosahuje až 19 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám