Hlavní obsah

Střelil jsem ho dvakrát, do tváře a do hrudi, popsal muž Kaddáfího smrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pochyby o způsobu, jakým zemřel někdejší libyjský vůdce, nemizí, naopak rostou. Na veřejnost vystoupil neznámý mladý bojovník s tvrzením, že diktátora zavraždil. Jako důkaz ukázal zakrvácenou košili, kterou na sobě Kaddáfí měl v okamžiku smrti, a prsten, jenž prý z jeho již bezvládného prstu stáhl. Kaddáfího tělo mezitím dosáhlo takového stupně rozkladu, že muselo být pohřbeno, stalo se tak v úterý za úsvitu na neznámém místě v poušti.

Článek

„Chytili jsme ho,“ říká na videu pořízeném v temné místnosti mladík. „Zasáhl jsem ho do tváře. Někteří bojovníci ho chtěli odvézt pryč, a proto jsem ho střelil. Dvakrát: do tváře a do hrudi,“ říká podle britského The Daily Mail muž.

Rostoucí nejasnosti kolem diktátorova úmrtí má osvětlit komise, kterou zřídila libyjská přechodná vláda, která se kvůli nim dostala pod mezinárodní tlak. Navíc v pondělí rozhodla, že Kaddáfího tělo, na něž se několik dnů doslova stály fronty, už nebude nadále vystaveno veřejnosti.

Stráž podle agentury Reuters zavřela dveře chladicí místnosti v obchodním centru v Misurátě, kde bylo k vidění od pátku. Za tu dobu si jeho mrtvolu spolu s těly syna Mutasima a bývalého ministra obrany Júnise Džábira přišly prohlédnout a vyfotografovat davy Libyjců.

Obyvatelé Misuráty se na ostatky bývalého vůdce jezdili dívat v autech poháněných paradoxně jeho vlastním benzínem. Tuny kvalitního paliva byly nalezeny ukryté v poušti jižně od Kaddáfího rodné Syrty, kde byl svržený libyjský vůdce ve čtvrtek zabit.

Foto: Profimedia.cz

Kaddáfího tělo v Misurátě

„Nikdo neví, odkud Kaddáfí benzín získal, ale byl nalezen částečně pod zemí a schovaný v poušti,“ prohlásil Džuma Abufnás, inženýr dohlížející na provoz misurátského zásobníku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Lidé se chodí dívat na vystavené tělo Muammara Kaddáfího Video: Reuters

Pohřeb na neoznačeném místě

Bývalý libyjský vůdce Muammar Kaddáfí byl v úterý za úsvitu pohřben na neznámém místě. Informovala o tom televize Al-Džazíra s odvoláním na člena libyjské Přechodné národní rady (NTC). Ta již v pondělí uvedla, že Kaddáfí, který byl zabit ve čtvrtek, bude pohřben na tajném místě v poušti.

Obřad měl být jednoduchý, jen za přítomnosti kleriků. Rozklad těla totiž podle jiného představitele NTC dosáhl takového rozsahu, že pohřeb nešlo déle odkládat.

Spolu s Kaddáfím měl být pohřben i jeho syn Mutasím.

Reklama

Výběr článků

Načítám