Hlavní obsah

Proč tu nejde proud, zlobil se Kaddáfí před smrtí v bombardované Syrtě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syrta

Bývalý libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, který byl ve čtvrtek dopaden a zabit, se v posledních dnech svého života, které strávil v Syrtě, zlobil, že ve městě nejde proud a neteče voda. Deníku The New York Times to řekl jeden z jeho blízkých spolupracovníků Mansúr Zaú.

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

V těžce zkoušené Syrtě nešel proud a netekla voda, což Muammar Kaddáfí nedokázal pochopit.

Článek

"Proč nejde proud? Proč neteče voda?", ptal se podle Zaúa dlouholetý libyjský diktátor, který prý do poslední chvíle nerozuměl tomu, proč proti němu Libyjci povstali.

Do Syrty tehdejší libyjský vůdce podle Zaúa, který vedl Kaddáfího bezpečnostní brigády, uprchl v malém konvoji 21. srpna, tedy v den, kdy povstalci vstoupili do Tripolisu. Rozhodnutí ukrýt se v Syrtě prý učinil Kaddáfího syn Mutasim, podle něhož byla tato bašta loajalistů, na níž často útočilo NATO, posledním místem, kde by Kaddáfího někdo hledal.

Ve městě, z něhož pocházel, se pak Kaddáfí musel často stěhovat. Jeho nejbližší mu sháněli jídlo, kde se dalo, a proto se většinou dřívější všemocný vládce země musel spokojit jen s rýží nebo těstovinami. Navíc po určité době utrpěl v důsledku bombardování zranění kuchař, a tak se prý na vaření museli podílet všichni.

Kaddáfí jedl těstoviny s rýží 

Kaddáfího věrní podle Zaúa plukovníka opakovaně vyzývali, aby Libyi opustil. Ten ale takovou možnost odmítal s tím, že nepřipadá v úvahu. "Tohle je moje země. Moc jsem předal v roce 1977," říkal prý v takových případech Kaddáfí, který tím podle The New York Times narážel na své opakované tvrzení, že moc je v rukou libyjského lidu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Lidé se chodí dívat na vystavené tělo Muammara Kaddáfího Video: Reuters

Do bojů proti povstalcům Kaddáfí, který se hodně bál NATO, přímo nezasáhl a raději se věnoval četbě koránu, uvedl Zaú. Jeho jediný kontakt s vnějším světem představoval satelitní telefon, který využíval k častým telefonátům spřízněným televizím a rádiím.

Stovky protivníků se každým dnem přibližovaly, takže v posledním týdnu se už Kaddáfí se svými blízkými přesunoval jen mezi dvěma domy v jedné ze čtvrtí města. Nakonec se rozhodl, že je čas zmizet. Podle Zaúa se chtěl přemístit do domu, v němž se narodil.

Kolona více než 40 vozů měla vyjet ve čtvrtek ve 03:00, ale na cestu se kvůli špatné organizaci vydala až okolo 08:00. V Toyotě Land Cruiser s Kaddáfím prý cestoval šéf jeho bezpečnosti, jeden z jeho příbuzných, Zaú a řidič. Asi po třiceti minutách konvoj zasáhla raketa, která dopadla poblíž auta s Kaddáfím. Ten se pak snažil s dalšími muži uprchnout, přičemž prý pod neustálou palbou nejprve došli k jisté farmě, následně k hlavní silnici a nakonec ke kanalizačnímu potrubí.

Tam byl Kaddáfí zajat protivníky. Nedlouho poté přišel o život za dosud ne zcela vyjasněných okolností.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám