Hlavní obsah

Kaddáfího synové: s otcem naložili s podlou brutalitou, bojujeme dál

– Tripolis

Saadí Kaddáfí, syn zabitého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího prohlásil, že je šokován podlou brutalitou, s jakou se zachází s těly jeho otce a bratra Mutasima. Oznámil to v neděli Saadího právník. Nikdo z bývalého libyjského režimu nemá šanci na spravedlivý proces v Libyi, vyvozuje Saadí z posledního vývoje v zemi.

Článek

"Protichůdná prohlášení (povstalecké) Přechodné národní rady (NTC), která omlouvají barbarské popravy a groteskní zneužívání těl, jasně naznačují, že žádné osobě spojené s bývalým režimem se nedostane spravedlivého soudu, ani nebudou potrestány zločiny spáchané na jejich osobách," napsal právník Nick Kaufman agentuře Reuters.

Zakrvácené mrtvoly Muammara Kaddáfího a jeho syna Mutasima byly v posledních dnech vystaveny v chladící místnosti jednoho z misurátských obchodních středisek, kam si je stovky lidí přišly prohlédnout i vyfotografovat.

Foto: Saad Shalash, Reuters

Libyjci stojí frontu, aby se podívali na tělo Muammara Kaddáfího

Saadí je v Nigeru poté, co se mu podařilo uprchnout přes hranice v době srpnového pádu režimu v Tripolisu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Lidé se chodí dívat na vystavené tělo Muammara Kaddáfího Video: Reuters

Sajf Islám: boj proti krysám pokračuje

Další ze synů Kaddáfího, Sajf Islám, ve svém prohlášení po oznámení smrti otce vyzval Kaddáfího věrné, aby pokračovali v boji. Minutovou videonahrávku, ve které Sajf Islám označil povstalce za krysy, odvysílala syrská televizní stanice.

"Jděte k čertu, vy a s vámi i NATO. Tohle je naše země, my v ní žijeme, my v ní pokračujeme v boji a my v ní zemřeme," prohlásil Sajf Islám. Nahrávka tak zpochybňuje prohlášení NTC, že byl zraněn a zadržen v posledním útoku sil nové libyjské vlády v pobřežní Syrtě. Právě zde za nejasných okolností zemřeli Muammar Kaddáfí a jeho syn Mutasim.

"Obdržel jsem zprávu kmenů z Baní Valídu o obecné shodě mezi nimi, že je třeba reagovat na nebezpečí gangu krys - povstalců a spojenců NATO," prohlásil Sajf Islám, který se nyní ukrývá na neznámém místě poté, co nejspíš uprchl ze Syrty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám