Hlavní obsah

Protest proti chamtivosti bohatých policie v Sydney rozehnala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Policie v australském Sydney v neděli rozehnala protest inspirovaný hnutím Okupujte Wall Street, které je namířeno proti údajné chamtivosti a korupci finančníků a bohatých lidí obecně. Policisté v této souvislosti pozatýkali desítky lidí. Protest s názvem Okupujte Sydney v obchodní čtvrti Martin Place trval asi týden.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Demonstranti vyjadřovali nespokojenost s ekonomickou nerovností mezi hrstkou bohatých a zbytkem obyvatel. Skupinka demonstrantů obchodní čtvrť okupovala ve dne v noci, přestože jim byly mezitím zabaveny stany a další vybavení.

Nad ránem na místo protestů podle agentury Reuters dorazila asi stovka policistů. Už před dvěma dny policie v Melbourne ukončila podobný protest, který se neobešel bez násilností. Zadrženým teď hrozí obvinění z několika trestných činů, včetně napadení veřejného činitele.

"Zrovna jsem tvrdě spal. Všichni začali křičet, abych vytáhnul kameru," popsal zásah policie v Sydney mluvčí protestujících, který vystupoval jako Tim Davis Frank. "Jeden policajt řval něco do mikrofonu. V zásadě nám řekli, že máme deset minut na to, abychom si vzali věci," řekl.

Policie na místo protestu dorazila asi v pět hodin ráno. Tou dobou tam podle Franka bylo kolem 70 lidí, včetně některých bezdomovců, kteří se k protestům připojili. Demonstranti měli podle policie povolení protestovat dvě hodiny, výzvy k ukončení protestu opakovaně ignorovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám