Hlavní obsah

V Čeljabinsku se porouchal vládní speciál, českou delegaci poslali do restaurace

Čeljabinsk
Aktualizováno

0dlet české delegace z Čeljabinska, kde byl ve čtvrtek odhalen pomník československým legionářům padlým v roce 1918, zkomplikovala porucha navigačního systému českého vládního letadla Airbus A-319. Pro delegaci vyrazilo ještě večer další letadlo.

Článek

Původně byl odlet plánován na 18:00 místního času (14:00 SELČ), ale nyní se v delegaci hovoří o tom, že se poletí nejdříve po půlnoci nebo v pátek ráno.

Ruští hostitelé nabídli ministrovi kultury Jiřímu Besserovi a dalším českým představitelům, aby si čekání zkrátili v místní restauraci jídlem a pitím za doprovodu hudebních a tanečních souborů.

Náhradní letoun vystartoval v půl osmé večer. "Z vojenského letiště v Praze - Kbelích odstartoval náhradní vojenský letoun Airbus pro pasažéry letounu. Na palubě veze i náhradní díl pro porouchaný letoun," sdělila Novinkám Jana Růžičková z generálního štábu Armády ČR.

Technici porouchané letadlo opraví a poté odletí, už bez pasažérů, co ČR.

Foto: Milan Syruček, ČTK

Odhalený pomník českým legionářům v Čeljabinsku

Pomník po 90 letech

Českoslovenští legionáři se v Čeljabinsku na Uralu po více než devíti desetiletích dočkali pomníku, který zvěčňuje jména padlých. Na slavnostní odhalení se dostavily nejen oficiální delegace, ale i několik stovek místních obyvatel.

Pomník v podobě pamětní desky a připojených "vagonů" se jmény 262 padlých a nezvěstných legionářů stojí u místního nádraží. Právě zde se 14. května 1918 odehrál "čeljabinský incident", který stál na počátku legionářské anabáze, kdy pár desítek tisíc Čechoslováků ovládalo v bolševickém Rusku obrovské území podél Transsibiřské magistrály od Povolží až po jihosibiřský Irkutsk.

Reklama

Výběr článků

Načítám