Hlavní obsah

Libyjci slaví smrt nenáviděného plukovníka

Tripolis
Aktualizováno

V hlavním městě Libye Tripolisu propukly po oznámení zprávy o dopadení a smrti svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího oslavy. Jak informuje server CNN, v ulicích metropole zní troubení a střelba do vzduchu. Slaví se i v dalších velkých městech, jako je Misuráta.

Článek

"Je to úžasný okamžik," prohlásil ministr pro informace Přechodné národní rady Mahmúd Šammam. "Čekal jsem na tento moment desítky let a děkuji bohu, že jsem živ a mohu to zažít," uvedl.

"Je to tu velmi hlučné, je tu velké nadšení," informoval reportér CNN z Tripolisu. Lidé zastavují svá auta, pokřikují z nich. Jásot se mísil s voláním k modlitbám. U jednoho hotelu v metropoli se zaměstnanci včetně recepčních dali do tance a mávali libyjskými vlajkami.

Foto: Ismail Zitouny , Reuters

Oslavy Kaddáfího smrti v Tripolisu

Veselá nálada panuje i v Misurátě východně od Tripolisu, která dlouhé týdny úspěšně vzdorovala obléhání ze strany Kaddáfího vojsk. Lidé tam podle informací DPA skáčou nadšením, objímají se a vzájemně si rozdávají sladkosti.

Po dopoledním dobytí Syrty propukly oslavy a nadšení i v této bývalé přístavní baště Kaddáfího. Povstalci tam vyvěsili vlajky a stříleli do vzduchu na znamení vítězství. Podle záběrů lidé ve městě jezdí s hlavami vykloněnými z aut a mávají vlajkami.

Oslavy probíhají i v Tunisku, kam mnoho Libyjců uteklo.

Kaddáfího smrt potvrzena

Smrt Kaddáfího potvrdila Přechodná národní rada, popírají ji média věrná Kaddáfímu, i přesto, že již fotografie mrtvého diktátora koluje po internetu. Šamman ke smrti Kaddáfího řekl: „Byl zabit při útoku bojovníků. Zde je jeho záznam.“

Foto: Reuters

Zabitý libyjský vůdce Muammar Kaddáfí

Na zrnitém záznamu je vidět tělo plukovníka v khaki uniformě. Kaddáfí má hlavu a krk pokryté krví. Slyšet je i křik rebelů.

Kaddáfí byl zřejmě dopaden, jak se skrýval v kanálu. Byl střelen do hrudi a do hlavy, i když první zprávy uváděly, že byl zasažen do nohou a odvezla ho sanitka. Není ani jasné, zda jeho dopadení souvisí s náletem letadel NATO na kolonu Kaddáfího věrných, která opustila Syrtu ráno a mířila k západu. [celá zpráva]

Kaddáfí skutečně splnil, co říkal. Opakovaně uváděl, že zahyne mučednickou smrtí.  [celá zpráva]

Svou zemi, které krutě vládl, neopustil, zůstal jí věrný do posledních okamžiků.  Zabit byl v rodné Syrtě.

Nečas: Zločiny diktátorů nezůstanou nepotrestány

"Dnešní den je symbolickým milníkem na nelehké cestě libyjského lidu ke svobodě," poznamenal český premiér Petr Nečas (ODS) s tím, že smrt libyjského vůdce je důkazem toho, že zločiny spáchané diktátory na jejich vlastních národech nezůstanou bez trestu.

Velvyslanec České republiky při NATO Martin Povejšil řekl, že na ukončení vojenských akcí NATO v Libyi Kaddáfího případné zneškodnění zřejmě nebude mít vliv, nikdy totiž nebylo podmínkou.

Smrt svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího představuje další ránu despotickým režimům. "Oznámená smrt Muammara Kaddáfího představuje konec éry despotismu a represe, kterou libyjský lid trpěl příliš dlouho," uvedli v krátkém společném prohlášení předseda Evropské komise José Barroso a prezident EU Herman van Rompuy.

Za odstranění "další překážky" považuje Kaddáfího smrt americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Muammar Kaddáfí

Muammar Kaddáfí vládl Libyi 42 let. 

 Narodil se v roce 1942 v Syrtě. Vystudoval práva v Tripolisu a Královskou vojenskou akademii v britském Sandhurstu. Po návratu do vlasti byl důstojníkem v libybijské armádě.

Dne 1. března 1969 byl při armádním puči svržen král Idrís v té době na léčení v Turecku. Došlo k vyhlášení Lybijské arabské republiky a Kaddáfí se stal jejím vůdcem. Po svém nástupu provedl znárodnění průmyslu, včetně ropného.

 Kaddáfí v době studené války udržoval dobré styky se socialistickými zeměmi včetně Československa. 

V průběhu 80. let byl Kaddáfí západními zeměmi považován za jednoho z hlavních podporovatelů světového terorismu, symptizoval s Organizací pro osvobození Palestiny či s islamistickým režimem v Íránu.

V roce 1986 došlo k vyhrocení vztahů Libye s USA. V důsledku bombových atentátů na berlínské diskotéce La Belle americké vzdušné síly bombardovaly Tripolis a Benghází. O dva roky později pak došlo k atentátu na letadlo americké společnosti PanAm nad skotským Lockerbie, při němž zemřelo 270 lidí. Libye byla označena za viníka a následovala letitá mezinárodní izolace Kaddáfího režimu.

Libye nakonec v roce 1999 vinu přiznala a souhlasila s odškodněním příbuzných po obětech atentátu v Lockerbie.

Vzdal se programu výroby zbraní hromadného ničení, čímž dosáhl smíření se Západem.  Diplomatický styk s Libyí obnovily i USA.

Kaddáfí je po tuniském prezidentovi Zínu Abidínu bin Alím a egyptsjkém prezidentovi Husním Mubarakovi třetí hlavou státu, kterou smetlo takzvané arabské jaro.  Oficiálně neměl plukovník Kaddáfí žádnou funkci, byl titulován jako vůdce libyjské revoluce.

V červnu na něj byl Mezinárodním trestním soudem (ICC) vydán zatykač kvůli zločinům proti lidskosti, kterých se měl dopustit v souvislosti s boji ve své zemi.

Italský premiér Silvio Berlusconi vyjádřil přesvědčení, že válka v Libyi tím skončila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám