Hlavní obsah

Dalajláma je terorista, zlobí se Čína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína ve středu označila tibetského duchovního vůdce dalajlámu de facto za teroristu, protože podpořil buddhistické mnichy, kteří na protest proti čínské komunistické vládě spáchali sebevraždu upálením nebo se o to pokusili. Informovala o tom agentura AP.

Článek

"Separatistické aktivity, které stojí lidské životy, jsou projevem násilí a skrytou formou terorismu," prohlásila mluvčí čínského ministerstva zahraničí Ťiang Jü.

Ťiang odsoudila rovněž tibetské mnichy z oblasti západní Číny, kteří se letos upálili či se o to snažili. Dalajláma podle ní jejich činy glorifikuje, čímž podněcuje další lidi k páchání sebevražd.

Od března se v západní Číně zapálilo již devět mladých buddhistických duchovních - osm mnichů a naposledy také dvacetiletá mniška. Pět z nich, včetně mnišky, svým zraněním podlehlo, zdravotní stav zbývajících čtyř není znám.

Čin duchovních byl vyjádřením nesouhlasu se sílícími náboženskými a politickými represemi v tradičně tibetském regionu A-pa v provincii S'čchuan. Mniška konkrétně žádala návrat dalajlámy z indického exilu do vlasti a náboženskou svobodu v Číně.

Dalajláma oznámil na středu půst na počest mnichů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám