Hlavní obsah

Lidé z celého světa protestují proti chamtivým politikům a finančníkům

Aktualizováno

Po celém světě vypukly v sobotu demonstrace, na kterých lidé protestují proti vládním škrtům a nemravnému chování velkých finančních korporací. Akce s názvem Jednotně za změnu světa (United for Globalchange) se koná v 951 městech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Řekové se přidali k celosvětovému protestuVideo: Reuters

 
Článek

Protestuje se od sobotního dopoledne i v centru Prahy. Zhruba 200 až 300 demontrantů se vydali v průvodu k Úřadu vlády a na Pražský hrad. "Chceme zejména upozornit na to, že v České republice neexistuje občanská společnost," řekl jeden z organizátorů Luboš Rypka.

Nelíbí se mu například, že v Česku nemají dostatečnou váhu občanská hnutí. Při prohlášeních pak protestující vyjádřili nesouhlas s tím, aby kabinet dotoval banky na úkor daňových poplatníků a bral lidem sociální a politická práva. "Málokde dává vláda najevo lidem takové pohrdání jako v České republice," zaznělo například před úřadem vlády.

Foto: ČTK

Demonstruje se od sobotního dopoledne i v centru Prahy. Demonstranti se vydali v průvodu k Úřadu vlády a na Pražský hrad.

V centru Říma se podle AFP sešly desetitisíce lidí, kteří začali poklidně demonstrovat proti sociální a ekonomické nerovnosti doma a ve světě. Skupinky převážně maskovaných násilníků přitom v místě průvodu rozbíjely výlohy bank a zapalovaly auta. Podle Reuters poškozovaly i místní obchody.

Nebyla zatím hlášena žádná zranění. Bez nich se obešlo i páteční řádění protestujících studentů, kteří v Miláně vnikli do sídla investiční banky Goldman Sachs v Miláně a nechali na jejích stěnách nenávistné vzkazy pro italského premiéra Silvia Berlusconiho.

Foto: ČTK

Demonstrující v Amsterdamu

Do ulic se v sobotu vydali lidé například v australském Sydney či v Melbourne a na Novém Zélandu. Na hlavním náměstí v Aucklandu se sešlo 3000 lidí, kteří o sobě s pomocí bubnů a rytmických pokřiků dávali velice hlasitě vědět. O něco zdrženlivější byly akce v asijských městech, například na Filipínách, v Jižní Koreji, v Hong Kongu či na Tchaj-wanu.

Pořadatelé akce Jednotně za změnu světa se inspirovali kampaní "nespokojených", která začala na jaře ve Španělsku, a v poslední době organizátory povzbudila protestní kampaň na Wall Streetu. V centru finančního světa na newyorském Manhattanu se lidé scházejí už od 17. září a demonstrují proti sociální nerovnosti a chamtivosti velkých firem.

Foto: ČTK

Dívka na demonstraci v německém Mnichově

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám