Hlavní obsah

V Tripolisu zaútočili Kaddáfího věrní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Hlavní město Tripolis, které od srpna kontrolují síly vzbouřenecké Národní přechodné rady, zažilo v pátek překvapivý útok Kaddáfího příznivců. Boje propukly po demonstraci Kaddáfího věrných ve čtvrti Abú Salím poblíž věznice. Do střetu se zapojilo asi dvacet Kaddáfího věrných s kalašnikovy.

Foto: Bob Strong, Reuters

Libyjský rebel zaujímá pozici za hořícím automobilem.

Článek

Jde o první střet mezi oběma skupinami od srpna, kdy hlavní město zcela ovládli rebelové. Střet propukl, když jeden z Kaddáfího příznivců vytáhl zelenou vlajku, která byla symbolem režimu svrženého vůdce. Bylo slyšet nejen střelbu z kalašnikovů, ale také z kulometů a raketových granátometů. Přestřelka trvala asi hodinu.

Útoky Kaddáfího věrných jsou hlášeny také z hranic s Tuniskem. Libyí kolovaly fámy, že 14. října má propuknout povstání Kaddáfího příznivců.

Příznivci plukovníka dosud ovládají město Baní Valíd a střed Syrty. V Syrtě probíhaly v pátek tvrdé boje. Kaddáfího věrní se přeskupili a zatlačili zpět síly Národní přechodné rady. Skrývali se ve vysokých budovách, z nichž pálili na vzbouřence, kteří nasadili i tanky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám