Hlavní obsah

Máme Kaddáfího syna, ohlásili rebelové. Ale spletli se

Aktualizováno

Libyjští povstalci ve středu ohlásili zadržení syna hledaného vůdce Kaddáfího Mutasima. Měl být chycen v obléhané Syrtě a převezen do Benghází. Mluvčí povstalců to ale později zpochybnil.

Foto: Profimedia.cz

Mutasim Kaddáfí

Článek

Prohlášení představitelů libyjské Přechodné národní rady (NTC) zpochybnil o pár hodin později jejich mluvčí. Oznámil, že byli zadrženi zřejmě jen Mutasimovi blízcí spolubojovníci.

Nebylo by to poprvé, kdy povstalci ohlásili zadržení některého ze synů Muammara Kaddáfího, aniž by to byla pravda. Jednou měli v držení syny Sajfa a Saadího, ale ti jim záhy utekli.

Zprávy z dřívějška spekulovaly, že se Mutasim Kaddáfí ukrývá v syrtské nemocnici.

Boje v Syrtě pokračují

Libyjské povstalecké síly v Syrtě likvidují poslední ohniska odporu. Bojovníci procházejí město dům po domu a čelí výrazně menšímu odporu Kaddáfího jednotek. NTC chce po získání Syrty prohlásit Libyi za osvobozenou.

Přímořská Syrta ležící 360 kilometrů východně od Tripolisu je spolu s pouštním Baní Valídem jednou z posledních bašt ozbrojených stoupenců Kaddáfího. Místo, kde se skrývá bývalý libyjský vůdce, je stále neznámé.

Po dobytí Syrty budou mít povstalci pod kontrolou všechny přístavy, což je podle přechodné rady předpoklad pro zavedení demokracie a obnovení pořádku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám