Hlavní obsah

Uvízlá loď u Nového Zélandu má novou prasklinu

Novinky, rei
Wellington

Liberijská loď Rena, která na Novém Zélandu najela na útes, má novou prasklinu, nadále se nebezpečně naklání a stále z ní vytéká těžký topný olej. Sedm desítek kontejnerů, které vezla, spadlo do moře. Kromě mazutu vezlo plavidlo i nebezpečné chemické látky. Jeho kapitán byl ve středu soudem obviněn z nebezpečného manévrování.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Unikající mazut na Novém Zélandu Video: Reuters

 
Článek

Nehoda se stala minulou středu a po týdnu se na plášti lodi dlouhé 236 metrů objevila prasklina táhnoucí od paluby kolmo dolů pod hladinu. Mluvčí námořního úřadu Anne Coughlanová prohlásila trhlinu za vážnou a uvedla, že by se trup mohl rozlomit.

Plavidlo ztratilo asi 70 převážených kontejnerů, a jelikož se stále naklání, dá se očekávat, že popadají i další. Loď vezla 17 000 tun mazutu a 1368 kontejnerů, 11 z nich podle úřadů obsahuje nebezpečné látky.

Do moře zatím uniklo 220 až 230 tun topného oleje a Novém Zélandu hrozí největší ekologická katastrofa v dějinách. Olejová skvrna už dorazila k plážím v Tuaranze. Na odstranění škod a zachycení dalšího vytékajícího oleje pracují na místě záchranáři. Tři vlečné lodě se snaží Renu udržet při útesu. Úsilí komplikuje špatné počasí a rozbouřené moře.

Foto: ČTK

Ve středu byl obviněn 44letý filipínský kapitán lodi. Kvůli hazardnímu manévrování s lodí v dobrém počasí u dobře značeného útesu mu před soudem hrozí rok vězení a pokuta až 10 000 novozélandských dolarů (zhruba 140 000 korun). Po slyšení byl kapitán propuštěn na kauci.

Kapitánovo jméno zveřejněno nebylo, podle serveru New Zealand Herald se ale nehoda při útesu Astroláb nedaleko přístavu Tauranga na Severním ostrově stala v den jeho narozenin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám