Hlavní obsah

Čínská vesnice si postavila mrakodrap vyšší než Chrysler Building

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chua-si

Obec Chua-si ve východní Číně v sobotu sice oslavila teprve 50 let od svého vzniku, ale učinila tak ve velkolepém stylu. Oficiální vesnice s dvěma tisíci rodinami totiž slavnostně otevřela mrakodrap vyšší, než je slavná budova Chrysler Building na newyorském Manhattanu.

Foto: Profimedia.cz

Hotelový mrakodrap v Chua-si

Článek

Hotelová budova má 74 podlaží a je vysoká 328 metrů. Zmíněný mrakodrap v New Yorku, který svého času býval nejvyšším na světě, měří 319 metrů. Stavba v čínské vesnici přišla na tři miliardy juänů (zhruba 8,5 miliardy korun), uvedl deník China Daily.

„Ta budova vyzařuje bohatství a výstřednost,“ popsal novinář britského deníku The Guardian Jonathan Watts, který směl mrakodrap v provincii Ťiang-su navštívit ještě před jeho slavnostním otevřením. Jedním z nejimpozantnějších interiérových prvků je podle něj v 60. patře socha vola ze zlata, která má v přepočtu hodnotu asi 860 miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Volská socha v 60. patře je celá ze zlata.

Foto: Profimedia.cz

V hotelu nechybí ani prezidentský apartmán

Chua-si měla kolem poloviny minulého století jen pět stovek obyvatel. Dnes v ní žije dva tisíce rodin a stále je oficiálně vedena jako vesnice. Obec se ale stala střediskem ocelářského, námořního, tabákového i textilního průmyslu. Postupně kolem ní vyrostl konglomerát lákající desítky tisíc migrujících dělníků. Své původní hranice si však zachovává, protože chudí dělníci žijí mimo ni. Z jejích obyvatel se stali boháči, kteří mají v průměru v bankách uloženo v přepočtu čtvrt miliónu dolarů.

Otázkou do budoucna zůstává, kdo bude bydlet v 826 hotelových pokojích mrakodrapu. Místní úřad věří, že turisté se jen pohrnou.

Foto: Profimedia.cz

Hotelová hala

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám