Hlavní obsah

Speciální síly vzaly útokem loď unesenou somálskými piráty

Speciální síly NATO vzaly v úterý útokem italskou loď, kterou v předchozí den unesla pětice námořních pirátů ze Somálska. Oznámilo to italské ministerstvo obrany.

Foto: Reuters

Unesená italská loď Montecristo

Článek

Britská televize SkyNews pouze potvrdila, že se událost stala u somálského pobřeží a plavidlo s posádkou je v bezpečí. Piráti se vzdali bez jediného výstřelu. Akci údajně podnikli ve spolupráci američtí a britští specialisté.

Televize také vysvětlila, proč byly nasazeny zvláštní síly. Je to podle ní pravidlem u incidentů, při nichž byli vzati rukojmí.

Piráti v pondělí v Indickém oceánu asi tisíc kilometrů od pobřeží Somálska unesli loď Montecristo o výtlaku 56 000 tun, která z Velké Británie do Vietnamu vezla náklad železa. Pětice Somálců zadržela také 23 členů posádky složené ze sedmi Italů, deseti Ukrajinců a šesti Indů.

Somálští piráti operují v Indickém oceánu i v Adenském zálivu a navzdory přítomnosti mezinárodních protipirátských flotil pokračují v přepadávání zahraničních lodí za účelem tučného výkupného. Svou činnost provozovali již před 20 lety, teprve v posledních letech ale jde o mnohamiliónový byznys.
Počet útoků pirátů ve světových mořích a oceánech stoupl v prvním pololetí letošního roku oproti loňsku o 36 procent. Piráti od ledna přepadli 266 lodí, o 70 více než loni ve stejném období. Jednašedesát procent - 163 případů - mají na svědomí somálští piráti.

Reklama

Související články

Indie osvobodila rybáře zajaté piráty

Indické námořnictvo zachránilo 13 rybářů, které unesli somálští piráti. Loď IJN Kalpeny musela při zásahu opětovat palbu. Zajala 61 Somálců podezřelých...

Výběr článků

Načítám