Hlavní obsah

V Afghánistánu mučí vězně, tvrdí OSN

Kábul

Spojené národy obvinily v úterý afghánské úřady, že v tamních věznicích jsou systematicky mučeni a zneužíváni vězni včetně nezletilých. Zpráva OSN, která byla zveřejněna v úterý, nicméně zdůrazňuje, že toto špatné zacházení není v souladu s politikou afghánské vlády. Jde o další zprávu o mučení vězňů v Afghánistánu.

Článek

Podle nové zprávy byli biti a jinak týráni vězňové ve 47 zařízeních, která se nacházejí ve 24 provinciích a která vede afghánské ředitelství bezpečnosti a národní policie.

Podle dokumentu vycházejícího z rozhovorů s 379 vězni měla řada zadržovaných na těle viditelné známky zranění či stopy po tvrdém bití a jiném násilí. Mezi oběťmi, jež jsou zadržovány a byly mučeny, jsou prý i čtrnáctileté děti.

Metody mučení zahrnují mimo jiné bití přes chodidla, deformování genitálií, elektrické šoky, vytrhávání nehtů, zavěšování za zápěstí či umísťování vězňů do různých nepříjemných poloh.

V textu je kritizována i afghánská tajná služba, jež se údajně ve svých zařízeních snaží výslechovými metodami, které nejsou v souladu s mezinárodním a afghánským právem, vynutit přiznání od vězňů podezřelých z vazeb na Tálibán či jiná militantní hnutí.

Afghánistán už dříve obvinění odmítl 

Afghánské úřady zatím na kritiku nereagovaly, minulý měsíc nicméně podobná obvinění odmítly s tím, že jsou politicky motivovaná a že jejich cílem je zmařit předání odpovědnosti za bezpečnost do rukou afghánských složek do konce roku 2014. [celá zpráva]

Zpráva rovněž připomíná, že někteří z údajně mučených vězňů byli předáni Afgháncům mezinárodními jednotkami. V reakci na uvedená zjištění již před časem NATO ukončilo převozy vězňů do 16 afghánských zařízení a situaci dále monitoruje.

Reklama

Výběr článků

Načítám