Hlavní obsah

Barma slíbila amnestii 6300 vězňům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rangún
Aktualizováno

Barmský prezident v úterý uvedl, že propustí 6359 vězňů. Uvedla to televize s tím, že propouštění začne ve středu. Informace byla podle BBC zveřejněna poté, co barmská vládní komise pro lidská práva ve vládním tisku vyzvala k jejich propuštění. Podle BBC budou propuštěni i vězni svědomí.

Článek

Komise uvedla, že ti, kdož nepředstavují nebezpečí pro stabilitu státu, by měli být propuštěni, aby mohli pomoci budovat zemi. Výbor připomenul, že "generální tajemník OSN a jistý počet zemí naléhají na propuštění takzvaných vězňů svědomí". Výbor proto "pokorně žádá prezidenta, aby projevil svou velkodušnost, udělil amnestii těmto vězňům a osvobodil je z vězení".

Komise byla ustavena před měsícem. Barma se zřejmě snaží vylepšit svoji mezinárodní reputaci a tuhý režim se zvolna uvolňuje. Po dvou dekádách se loni konaly v zemi první volby. Vojenskou juntu po nich nahradila civilní vláda zaštítěná armádou. je v ní ale stále hodně generálů ve výslužbě.

Barma také pustila na svobodu disidentku a nositelku Nobelovy ceny míru Su Ťij. [celá zpráva]  A s celosvětově uznávanou vůdkyní barmské opozice zahájila dialog.

V květnu vyhlásil prezident Thein Sein první velkou amnestii, při níž umožnil odchod z vězení zhruba 20 000 z 60 000 lidí a dalším zmírnil tresty. Organizace pro lidská práva ale amnestii kritizovaly, protože propouštění se fakticky nedotklo disidentů, mezi nimiž jsou nejen političtí aktivisté, ale také právníci, umělci či novináři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám