Hlavní obsah

Íránská herečka si zahrála ve filmu, dostala 90 ran holí a rok natvrdo

Právo, mcm

K devadesáti ranám holí a k ročnímu vězení v Teheránu byla odsouzena íránská herečka Marzieh Vafamehrová. Jak uvedl australský deník The Sydney Morning Herald, v neděli to oznámila íránská opoziční webová stránka Kalameh.com.

Článek

„Rozsudek odsuzuje Marzieh Vafamehrovou k ročnímu vězení a 90 ranám. Proti rozsudku, který byl vynesen včera (tj. v sobotu - pozn. red.), se obhájce odvolal,“ uvedl web.

Je to trest za její účast na natáčení australského filmu „Můj Teherán na prodej“ z roku 2009. V něm Vafamehrová ztvárnila mladou herečku, které úřady zakázaly divadelní činnost, a ona pak vede tajný život, aby se mohla umělecky vyjádřit. Film se zabývá omezeními, jež tamní režim uvaluje na umělce.

Ve filmu vystupuje Íránka s ostříhanou hlavou a bez šátku, který by jí zakrýval hlavu a krk. Ten nosí tamní ženy povinně, pokud nejsou zahaleny úplně.

Žaloba také uváděla, že filmování se odehrálo bez povolení, což australští producenti popřeli. Její rodina si zatím přála, aby se k případu nikdo nevyjadřoval - zejména na Západě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám