Hlavní obsah

Kambodža brání stíhání Rudých Khmerů, německý soudce proto rezignoval

Phnompenh

Německý soudce Mezinárodního trestního tribunálu pro Kambodžu rezignoval na svou funkci kvůli vměšování kambodžské vlády do vyšetřování nových případů. Soudce Siegfried Blunk uvedl, že Phnompenh se snaží bránit dalším procesům s osobami, které se mohly podílet na zvěrstvech páchaných Rudými Khmery. V pondělí o tom informoval tribunál působící pod záštitou OSN.

Článek

Soudce Blunk odstoupil po necelém roce práce 8. října. Organizace pro lidská práva ho v uplynulých měsících kritizovaly, že se mu nedaří dostat před soud nové podezřelé. Soudce se bránil, že mu v činnosti brání tlak kambodžské vlády. Poukázal přitom na vyjádření kambodžského ministra informací, který v květnu prohlásil, že pokud vyšetřující soudci chtějí otevřít nové případy, "pak ať si rovnou sbalí kufry a vypadnou".

Vysocí kambodžští představitelé, včetně premiéra Hun Sena, opakovaně vyjadřují nesouhlas se stíháním dalších podezřelých. "Vzhledem k těmto opakovaným prohlášením, která jsou vnímána jako snahy o zasahování vládních činitelů do případů 003 a 004, podal mezinárodní soudce demisi," sdělil tribunál ve svém komuniké. Jména osob, kterých se případy 003 a 004 týkají, nebyla zveřejněna.

Činnost tribunálu zatím podle agentury Reuters vyšla na 100 miliónů dolarů, přičemž vynesen byl pouze jeden rozsudek. Loni v červenci byl k 35 letům vězení odsouzen velitel neblaze proslulé kambodžské věznice S-21 Kang Kek Ieu známý též pod přezdívkou Duch, který byl shledán vinným z účasti na vraždách a mučení a ze zločinů proti lidskosti. [celá zpráva]

Soud nepodporuje ani premiér

V současné době je souzena další čtveřice osob: hlavní ideolog režimu Nuon Chea, někdejší premiér Khieu Samphan a bývalý ministr zahraničí Ieng Sary se svou manželkou, tehdejší ministryní sociálních věcí Ieng Thirith. Všichni byli obviněni z genocidy, ze zločinů proti lidskosti, z válečných zločinů a z vražd, mučení a náboženské perzekuce. [celá zpráva]

Soud nemá ani podporu premiéra. Hun Sen byl zamlada příslušníkem Rudých Khmerů, za vlády Pol Pota se ale proti nim postavil. Když Vietnam krutovládné maoisty, kteří připravili o život skoro dva milióny lidí, v roce 1979 svrhl, stal se nejprve ministrem zahraničí a pak premiérem. Hun Sen varuje, že pokud by soud rozšířil své vyšetřování až do počátků revoluce, otevřelo by to jen staré rány a mohlo by to vést až k vypuknutí občanské války v zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám