Hlavní obsah

Potápějící se nákladní loď hrozí ekologickou katastrofou

Novinky, Jakub Herzán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Zéland
Aktualizováno

Nákladní loď, která se začala potápět u pobřeží Nového Zélandu, dál vypouští topný olej do oceánu. Pokud se loď rozlomí, hrozí ekologická katastrofa. Záchranářům a ochráncům přírody navíc práci komplikuje zhoršující se počasí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Z kontejnerové lodi u Nového Zélandu vytekl olejVideo: Reuters

 
Článek

Podle velitele zásahu by čerpání topného oleje z lodi mohlo začít v neděli. Vše ovšem závisí na počasí, které se má zhoršovat, a na příjezdu lodi Auckland, do které bude olej přečerpán. Ochránci přírody mezitím začali ošetřovat a čistit zasažená zvířata, zejména ptáky a tučňáky.

Rybáři a obyvatelé, jejich pláže bezprostředně ohrožuje topný olej z nákladní lodi, která se začala potápět už ve středu 5. října, se bojí nejhoršího. Toxický vliv oleje by totiž zničil téměř vše a následky, které by hrozící ekologická katastrofa způsobila, by byly nedozírné. Australský námořní ústav proto poslal na místo havárie potřebný personál a vybavení k lepšímu zvládnutí situace.

236 metrů dlouhá loď patřící společnosti Mediterranean Shipping mířila do přístavu Tauranga na Novém Zélandu, kam po nárazu do útesu Astrolabe již pravděpodobně nedorazí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám