Hlavní obsah

Ve Fukušimě zemřel třetí pracovník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

V Japonsku od březnové tsunami zemřel třetí pracovník ze živlem poškozené jaderné elektrárny Fukušima 1. Provozovatel tvrdí, že jeho úmrtí pravděpodobně nesouvisí s radiací.

Foto: Reuters

Pracovník u poškozeného zařízení ve Fukušimě

Článek

Asi padesátiletý muž, jehož jméno nebylo oznámeno, byl převezen do nemocnice ve středu po ranní poradě.  Zemřel o den později, oznámil provozovatel elektrárny, firma Tepco s tím, že příčina úmrtí se vyšetřuje.

Muž pracoval v elektrárně 46 dní, pomáhal s instalací nádrže na kontaminovanou vodu z poškozených reaktorů. Denně údajně pracoval tři hodiny, přičemž byl vystaven radiaci o síle 2,02 milisievertů. Riziko onemocnění rakovinou podle expertů zvyšují hodnoty od 100 milisievertů.

Je to již třetí úmrtí ve Fukušimě od březnové nehody, během níž se v důsledku zemětřesení a 14 metrů vysoké vlny tsunami roztavily palivové tyče ve třech z šesti reaktorů. V květnu zde po srdečním infarktu zemřel asi 60letý muž, v srpnu skonal jeho kolega na leukémii. Podle vedení ale onemocnění nesouviselo s únikem radiace po havárii.

Do prací napravujících škody v elektrárně a jejím okolí se podle britského deníku The Guardian v posledním půl roce zapojily tisíce najatých lidí. Potřebný rozsah prací naznačilo tento týden zjištění, že nadměrně kontaminovaná je půda ve vzdálenosti 37 kilometrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám