Hlavní obsah

Čtrnáctiletému hrozí za trochu marihuany 12 let tuhého žaláře na Bali

Čtrnáctiletému Australanovi, který trávil s rodiči dovolenou na ostrově Bali v Tichomoří, hrozí 12 let vězení za to, že si koupil necelých sedm gramů marihuany. V Indonésii navíc nebude v nějakém nápravném zařízení pro mladistvé, ale zavřený s dospělými zločinci.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle serveru MailOnline mladičký Australan nyní pláče celé noci v policejní cele v Denpasaru. Zároveň tvrdí, že drogu si koupil od pouličního dealera jen proto, že mu ho bylo líto. Prý šel právě na masáž poblíž pláže Kuta, když ho oslovil muž, který mu nabídl drogu a tvrdil, že potřebuje peníze na jídlo.

Chlapec zaplatil za sedm gramů v přepočtu něco přes 400 Kč a pokračoval dál. Krátce na to byl ovšem zatčen. Není známo, zda obchodník neudal chlapce policistům sám, nebo zda to nebyla jen akce policejního agenta provokatéra.

Za držení drogy může být pachatel podle tvrdých indonéských zákonů odsouzen na 12 let vězení. Na Bali bylo již takto uvězněno plno cizinců, ale Australan je jedním z nejmladších a pravděpodobně nejmladší vůbec.

Mladiství jsou přitom souzeni běžnými soudy a vykonávají trest ve vězeních pro dospělé. Jedinou úlevou je, že obvinění proti mladistvým musí být vzneseno do třiceti dnů od zatčení, zatímco u dospělých je lhůta třikrát delší.

Média v této souvislosti připomínají, že dvěma Australanům hrozí v Indonésii za pašování heroinu trest smrti a jedna jejich krajanka byla před časem uvězněna na 20 let za pašování čtyř kilogramů marihuany.

Reklama

Výběr článků

Načítám