Hlavní obsah

Při náletu NATO se podařilo zabít vysokého velitele sítě Hakkání

Novinky,
Kábul

Velitelství sil NATO v Afghánistánu ve středu podle ČTK oznámilo, že při úterním náletu ve východoafghánské provincii Chóst se podařilo zabít vysokého velitele extremistické sítě Hakkání Dílavara. Byl údajně zástupcem Hadžího Málího Chána, označovaného za "mozek" skupiny Hakkáníů, jehož alianční vojska zajala před týdnem.

Foto: Profimedia.cz

Americká stíhačka F-15E Strike Eagle nad Afghánistánem

Článek

Dílavar "byl nejdůležitějším podřízeným Hadžího Málího Chána. Byl usmrcen přesně týden po dopadení Chána," uvedly ve svém prohlášení Mezinárodní síly pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF). "Jeho smrt je další významnou ztrátou pro tuto povstaleckou skupinu," dodává se v textu. Společně s Dílavarem prý padli i dva jeho spolubojovníci.

Dílavar údajně řídil útoky proti afghánské armádě v oblasti kolem afghánsko-pákistánské hranice a zajišťoval dodávky zbraní. Pomáhal také zahraničním bojovníkům pronikat do Afghánistánu a udržoval styky s Al-Káidou a Islámským hnutím Uzbekistánu, které patří k nejnebezpečnějším teroristickým organizacím na světě.

Obávaná síť Hakkání je jedním z hlavních povstaleckých hnutí v Afghánistánu. Má baštu na východě země, její vedení ale sídlí na pákistánských kmenových územích. Je napojena na Tálibán a její šéf Sirádžuddín Hakkání nedávno v rozhovoru pro BBC uvedl, že slouží mullovi Umarovi. Hakkání se přihlásil i k dvacetihodinovému obléhání amerického velvyslanectví a sídla ISAF v Kábulu, při němž zemřelo 27 Afghánců. [celá zpráva]

Rozdrcení klanu se stalo pro mezinárodní síly v Afghánistánu prvořadým cílem. [celá zpráva]

Dílavarův nadřízený Hadží Málí Chán je strýcem Sirádžuddína a Badruddína Hakkáníových a uctívaný stařešina klanu. V Afghánistánu dohlížel na provoz povstaleckých táborů, z nichž jeden letos pomáhal vybudovat, a organizoval přesuny bojovníků do země ze sousedního Pákistánu. NATO tvrdí, že padl do zajetí, hnutí Tálibán to ale popírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám