Hlavní obsah

Věčný oheň u památníku padlých ve Vladivostoku znovu hoří

Vladivostok

Věčný oheň u památníku padlých námořníků ruské Tichomořské flotily ve Vladivostoku od středy opět hoří. Před několika dny ho vypnuly plynárny, protože námořnictvo dlužilo devět měsíců za plyn. To pobouřilo válečné veterány i prezidenta Dmitrije Medvěděva. Ve Vladivostoku byl na návštěvě americký torpédoborec USS Fitzgerald a součástí návštěvy bylo i pokládání věnců.

Foto: Profimedia.cz

Věčný plamen u památníku ve Vladivostoku

Článek

Flotila dlužila plynařům za dodávky pro památník 87 000 rublů (asi 50 000 korun). V minulosti se podobná situace už několikrát opakovala, a tak podnik Primorskij gaz prohlásil, že věčný oheň tentokrát nechá znovu vzplát až po splacení dluhů. Obhajoba námořnictva, že v žádné kapitole svého rozpočtu peníze na věčný oheň nemá, plynaře nezajímala.

To se ale nelíbilo prezidentu Dmitriji Medvěděvovi. Uznal nároky plynařů a chápe situaci, kdy obce vypnou plyn chronickým neplatičům, ale uhašení věčného ohně "kvůli nezaplacení pár účtů" považuje za "naprosto nepřijatelné". Dodal, že "nemorální rozhodnutí jsou nepřípustná".

Foto: Profimedia.cz

Vyhaslý oheň ve Vladivostoku

Vypnutí plynu pro památník vyšetřuje vojenská prokuratura Tichomořské flotily. Podle výsledků budou přijata prokurátorská opatření, prohlásil zástupce prokurátora Roman Kolbanov. Zdůraznil, že dodávka plynu byla obnovena "díky příslušným krokům prokuratury" a dluh byl uhrazen.

Památník bude raději spravovat město

Podle místních médií ale částku potřebnou na uhrazení dluhu vybrali mezi sebou námořní důstojníci. Definitivní řešení by mělo spočívat v tom, že památník Bojové slávy Tichomořské flotily bude převeden z velení námořnictva, tedy z rezortu ministerstva obrany, pod správu města.

Americký torpédoborec byl podle RIA Novosti na reciproční návštěvě, protože ruský Varjag navštívil letos Japonsko. Američané jednali s Rusy o plánovaném protiteroristickém cvičení Pacifický orel 2011, které se uskuteční u Marian. Posádka také navštívila onkologické oddělení dětské nemocnice a dětské rehabilitační centrum,  pozvala sirotky na palubu lodě a uctila veterány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám