Hlavní obsah

Dalajláma nedostal vízum do JAR

Novinky, rei

Tibetský duchovní vůdce dalajláma byl nucen zrušit svoji plánovanou cestu do Jihoafrické republiky, protože mu tamní úřady nevydaly vízum. Dalajláma měl přicestovat na pozvání dalšího laureáta Nobelovy ceny, arcibiskupa Desmonda Tutu.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Tibetský duchovní vůdce dalajláma

Článek

Dalajláma se měl na cestu vydat ve čtvrtek, aby se o den později mohl zúčastnit oslavy biskupových 80. narozenin. „Jeho svátost dalajláma nechce způsobit nikomu nepříjemnosti,“ uvedla jeho kancelář s tím, že se omlouvá především hostitelům.

Dalajláma a Tutu vydali už minulý týden společné prohlášení, v němž chování jihoafrických úřadů odsoudili jako neuctivé.

JAR oficiálně včasné neudělení víza nevysvětlila. Odmítla ale nařčení, že tak učinila úmyslně kvůli obchodním kontraktům s Čínou, která považuje Tibet za svoji provincii a dalajlámu jakožto státního ani náboženského zástupce neuznává.

Jihoafrický viceprezident Kgalema Motlanthe navštívil Čínu minulý týden a podepsal zde několik obchodních dohod. Podle agentury Nová Čína mu čínský viceprezident Si Ťin-pching děkoval za „cennou podporu“ JAR v záležitostech Tibetu.

JAR není jedinou zemí, která v posledních dnech dala od dalajlámy ruce pryč. Tomu se sice minulý měsíc dostal vřelého přijetí u mexického prezidenta, při jeho pobytu v Brazílii se s ním ale nesetkal jediný vládní zástupce.

Tibet pod nadvládou Číny
Čínská armáda obsadila Tibet, který považuje za historickou součást svého území, v roce 1951. Peking podle kritiků potlačuje tradiční kulturu Tibeťanů řízeným přílivem etnických Chanů. Čína argumentuje potřebou udržování ekonomického rozvoje, který armádní invaze nastartovala.
Po povstání z roku 1959, které Čína potlačila, emigroval tibetský duchovní vůdce dalajláma do Indie. Následovalo jej na 80 000 Tibeťanů. Dalajlámovi věrní usilují o samostatnost Tibetu nebo přinejmenším o jeho výraznou autonomii v rámci Číny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám