Hlavní obsah

Ostrovní Tuvalu má zásoby vody jen na dva dny

• Aktualizováno

Malý tichomořský ostrovní stát Tuvalu ležící východně od Austrálie vyhlásil stav nouze. Trpí vážným nedostatkem pitné vody. Řada oblastí souostroví má prý zásoby již jen na dva dny. Ohroženo je především hlavní město Funafuti, kde žije skoro polovina z 11 000 obyvatel země. V pondělí o tom informovala BBC.

Článek

Ostrov trápí vleklé sucho, pořádně nepršelo už asi půl roku. Podle expertů způsobuje sucho klimatický jev La Niňa.

Podle meteorologů by se situace neměla zlepšit ani v následujících měsících, sucho se čeká nejméně do prosince. Na ostrově přitom normálně ročně spadne až 400 milimetrů srážek za měsíc.

Zemi už pomáhají Novozélanďané, kteří letadlem dopravili dva přístroje, které budou pitnou vodu vyrábět z mořské. Kromě toho dopravil zásoby pitné vody.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na Funafuti, hlavní město Tuvalu

Nepijte vodu ze studní

V tuvalských studních sice voda je, generální tajemník místní pobočky Červeného kříže Tataua Pefe ale vyzval obyvatele, aby ji nepili. Je podezření, že je zdravotně závadná.

"V poslední době jsme zaregistrovali úhyn většího počtu zvířat a domníváme se, že za to může podzemní voda," řekl Pefe rozhlasové stanici Radio Australia.

Stát ohrožuje i stoupající hladina oceánu

Řada meteorologů připisuje přírodnímu jevu La Niňa odpovědnost za přívalové srážky v Austrálii, jihovýchodní Asii a Americe na přelomu roku 2010 a 2011, ale také za katastrofální vlnu sucha způsobující současný hladomor v oblasti Afrického rohu.

Tuvalu se nachází v jihozápadní části Tichého oceánu a skládá se z devíti malých ostrovů, z nichž pět je korálových a čtyři jsou skalnaté.

Tuvalu patří ke státům, které pravděpodobně nejvíce pocítí dopady klimatických změn. Hrozí totiž, že jeho nízko položené území bude zatopeno zvyšující se hladinou oceánu a souostroví se stane zcela neobyvatelným.

Reklama

Výběr článků

Načítám