Hlavní obsah

Na Červený kříž v Syrtě dopadaly rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syrta

Situace v obléhané Syrtě, která je baštou spojenců svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, je "zoufalá". V noci na neděli to podle agentury AFP oznámili představitelé Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK), kteří město navštívili.

Foto: Anis Mili, Reuters

Odpůrci Kaddáfího se přesouvají k Syrtě

Článek

Lidé v Syrtě podle nich umírají, protože tamní nemocnice nemá kvůli bojům dostatek lékařského vybavení. Zařízení je navíc ostřelováno.

"Když jsme tam byli, vnitřní část nemocnice zasáhlo několik raket," uvedl šéf mise MVČK v Syrtě. Podle něj nebylo možné určit, zda střely odpálili povstalci, kteří město obléhají, nebo Kaddáfího stoupenci. Zástupce Červeného kříže nicméně vyjádřil překvapení nad tím, že ke střetu došlo v době jejich návštěvy ve městě, o níž věděly obě strany konfliktu.

MVČK také upozornil, že lékaři v syrtské nemocnici nemají dostatek vybavení, což vede ke smrti některých pacientů. Mise dopravila do nemocnice 300 balíčků s lékařským materiálem, není ale jasné, na jak dlouho vydrží. Mnoho lidí se navíc do nemocnice vůbec nedostane, protože v ulicích města se bojuje. Situaci prý komplikuje i bombardování pozic Kaddáfího jednotek letadly NATO.

Syrta, považovaná za Kaddáfího rodiště, je spolu s pouštním městem Baní Valíd poslední významnou Kaddáfího baštou v Libyi. Do Baní Valídu se povstalci asi měsíc snaží neúspěšně vstoupit. V Syrtě ovládli přístav a letiště, ale značná část města je stále pod kontrolou stoupenců svrženého libyjského vládce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám