Hlavní obsah

Čína doprovodila let orbitální stanice americkou hudbou

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína ve čtvrtek slavila další úspěch svého kosmického programu. Raketa Dlouhý pochod vynesla do vesmíru modul Tchien Kung–1, který se má stát základem budoucí orbitální stanice Nebeský palác. Je to úspěch, i když jde jen o rozvoj sovětské technologie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Animace vypuštění čínského modulu do vesmíruVideo: Reuters

 
Článek

Onu závislost na vyspělých zemích skoro symbolicky dokumentovala i animace letu, kterou zcela nepochopitelně doprovázela píseň America The Beautiful.

Čínská televize CCTV před startem uvedla dokonalou animaci, jak orbitální stanici vynesla do kosmu raketa, jak se modul odděluje od posledního stupně a rozevírají se panely jeho slunečních baterií. V závěru se pak na oběžné dráze spojuje s kosmickou lodí Šen-čou.

Foto: ČTK

Vše doprovázela pompézní skladba America The Beautiful, píseň z roku 1882, kterou si mnozí Američané přáli jako svou hymnu a berou ji jako symbol vlastenectví.

Zaskočený tiskový mluvčí televize Čchen Čan-šeng nebyl schopný výběr vysvětlit: Skutečně nevím, jak bych vám odpověděl. Nemohu vám pomoci," reagoval rozpačitě.

Vysvětlení ale zřejmě bude muzikologické, i když list Guardian, který o volbě psal, přišel se spekulací, že má jít buď o podvratný akt, či naopak o snahu ukázat dominanci. Asijským národům připadá evropská hudba mnohem plnější a vznosnější, protože sami vycházejí jen z pentatoniky. Západní polyfonie je pro mnohé Asiaty ztělesněním dokonalosti, což je zřejmě důvod, proč televize vybrala tuto skladbu, aniž by si uvědomila, co symbolizuje.

Foto: Profimedia.cz

Raketa s modulem orbitální stanice na kosmodromu

Ukazuje to i na to, jak Čína ztrácí tradice i vlastenecký zápal a pozápadňuje se. Když v roce 1970 vypustila Čína první raketu, doprovázela ji hymna kulturní revoluce Východ je rudý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám