Hlavní obsah

Tajfun na Filipínách vyhnal z domovů sto tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila

Nejméně sedm lidí přišlo o život a čtyři další se pohřešují v důsledku řádění tajfunu Nesat na Filipínách. V metropoli Manile se kvůli bouři doprovázené mohutnými lijáky a nárazovými větry prakticky zastavil život. Uzavřeny byly školy, burza i vládní úřady. Sto tisíc lidí vyhnal živel z domovů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé měli co dělat, aby je vítr neodneslVideo: Reuters

 
Článek

Tajfun, provázený vichry o rychlosti 140, v nárazech až 170 kilometrů v hodině, dorazil po půlnoci na severovýchodní pobřeží hlavního filipínského ostrova Luzon do hornatých provincií Isabela a Aurora, odkud zamířil do vnitrozemní zemědělské oblasti severně od Manily.

V mnohých čtvrtích třináctimiliónového hlavního města byly přerušeny dodávky elektřiny, ulice jsou pod vodou. Úřady rovněž zastavily provoz na některých železnicích kvůli výpadku elektřiny a odvolaly velký počet letů.

První hlášenou obětí tajfunu byl roční chlapec, který v centrální provincii Catanduanes spadl do řeky a proud ho odnesl. Další dítě spolu se svou matkou zemřelo v Caloocanu, když jejich dům rozdrtil strom.

Vlny dosahují výšky palem

Filipínskou metropoli zachvátil zčásti chaos. Přívalové vlny dosahující až výšky palem se přelévají přes příbřežní hráz a šestiproudou dálnici mění v ohromnou hnědou řeku. V manilském historickém starém městě se obyvatelé brodí po pás ve vodě a vyhýbají se větvím stromů a troskám.

Úřady varovaly obyvatele hornatých oblastí ostrova Luzon před sesuvy půdy v důsledku srážek o intenzitě 15 až 25 milimetrů za hodinu. Guvernér provincie Isabela sdělil filipínskému rozhlasu, že 15 až 20 procent úrody rýže v provincii bude zřejmě tajfunem zničeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám