Hlavní obsah

V sídle CIA v Afghánistánu se střílelo, zemřel Američan

– Kábul • Aktualizováno
Novinky,

Útoky na budovy v afghánském Kábulu využívané Američany pokračují. V neděli bylo slyšet explozi a střelbu z komplexu, který používá americká tajná služba CIA, uvedla BBC. Mluvčí amerického velvyslanectví potvrdil, že na bývalý hotel Ariana byl podniknut útok, při kterém zahynul jeden Američan, uvedla ČTK. Afghánce se podařilo zneškodnit.

Foto: Ahmad Masood , Reuters

Afghánští policisté střílejí v Kábulu po útočnících.

Článek

Střelba u sídla CIA byla zaznamenána v neděli večer. Podle afghánských zdrojů se střílelo asi deset minut. CIA odmítla incident komentovat.

"V budově přiléhající k americkému velvyslanectví v Kábulu došlo k přestřelce, do níž byl zapleten afghánský zaměstnanec objektu. Ten byl nakonec zabit. Motiv se stále vyšetřuje," sdělil mluvčí ambasády Gavin Sundwall, aniž by dodal, že budovu využívá CIA. "Zranění druhého, amerického občana nejsou životu nebezpečná," dodal k osudu postřeleného.

I když se spekulovalo, že se střílelo jen venku, jeden z afghánských zdrojů už dříve uvedl, že se střílelo uvnitř: „Jediné, co můžeme potvrdit, je, že (CIA) někoho pustila dovnitř a ukázalo se, že to byl útočník.“

Střelba před budovou

Celá situace byla ale značně komplikovaná a v jednání zúčastněných se projevila nervozita. Plyne to z vyjádření zdrojů z afghánského prezidentského paláce: „Po explozi projíždělo kolem vozidlo Afghánské národní armády. Stráže zaměstnané CIA na ně začaly střílet, protože si myslely, že je napadlo.“ Zraněni byli dva afghánští vojáci a jeden ze strážných.

Hotel, kde sídlí CIA, je v nejstřeženější oblasti Kábulu u amerického velvyslanectví a poblíž základny NATO.

Strach svírá Kábul

Útoku čelilo i velitelství NATO ve městě. Do jeho blízkosti dopadlo několik granátů.

Útok byl zaznamenán asi dva týdny po atentátu skupiny Hakkání, která na dvacet hodin paralyzovala Kábul, když v centru ovládla neobývanou budovu. [celá zpráva]

Minulý týden byl zase zabit významný afghánský politik a vyjednavač Burhanuddín Rabbání. [celá zpráva]

Reakce bezpečnostních sil ukazuje, že v Afghánistánu panuje atmosféra strachu i v samotném Kábulu navzdory tvrzením, že Tálibán oslabuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám