Hlavní obsah

Do ruské jaderné ponorky narazila rybářská loď s opilou posádkou

Novinky,
Moskva
Aktualizováno

Ruská jaderná ponorka Svjatoj Georgij Pobedonosec se u břehů Kamčatky srazila ve středu ráno s rybářskou lodí Doněc, uvedla ve čtvrtek agentura Interfax s odvoláním na štáb ruské tichomořské flotily. Přestože byla ponorka poškozena, k úniku radiace při havárii nedošlo a reaktor nebyl poškozen. Nehodu zavinila podle ruských médií rybářská loď se zcela opilou posádkou.

Foto: Profimedia.cz

Ruská jaderná ponorka

Článek

„V noci na 21. září v oblasti Avačinského zálivu se rybářský kutr Doněc srazil s jadernou ponorkou Tichomořské flotily Svjatoj Georgij Pobedonosec,“ sdělil jeden z důstojníků štábu flotily. „Nikdo z lidí na palubě nebyl zraněn. Havárie je nevýznamná, jde o navigační chybu,“ dodal ještě. Kurzy obou lodí se protnuly.

Moskevský rozhlas uvedl, že ponorka se pokoušela do poslední chvíle rybářskou loď před srážkou varovat, vypálila dokonce několik signálních raket. Podle agentury Interfax se později ukázalo, že kapitán rybářské lodi nebyl na svém místě a celá posádka byla opilá.

Jaderná ponorka je nyní v docích kamčatského přístavu Viljučinsk, kde se opravuje. „Ponorka utrpěla nevýznamná poškození vnější části pláště trupu,“ uvedl zdroj agentury RIA Novosti

Ponorka Svjatoj Georgij Pobedonosec, v klasifikaci NATO Delta III, je ve výzbroji ruské armády od roku 1980. Její výtlak je 13 000 tun, délka činí 166 metrů. Dosahuje rychlosti 24 uzlů (44,4 km/h) s maximální hloubkou ponoru 320 m. Posádku tvoří 130 mužů. Na palubě plavidla je šestnáct balistických raket typu RSM-50.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám