Hlavní obsah

Libyjští rebelové ovládli města na Sahaře, našli v nich chemické zbraně

– Tripolis • Aktualizováno
Novinky,

Vojenští velitelé libyjské přechodné vlády ve čtvrtek podle BBC oznámili, že se jim podařilo ovládnout všechna tři saharská města u oázy Džufra. Našli v nich chemické zbraně. Cílem tažení bylo přetnout únikovou cestu na jih z Bání Valíd a z Kaddáfího rodiště Syrty, kde stále vzdorují tlaku vzbouřenců.

Foto: Esam Al-Fetori , Reuters

Výbuchy hlavic raket Grad vypálených východně od Syrty

Článek

Velitelé oznámili, že se jim po prudkých bojích podařilo osvobodit celou Džufru- Han, Vadán a Soknu. „Naše síly obsadily Vadán už v úterý a za středečního svítání dobyly základnu mezi Vadánem a Hanem. Během dne obsadili Han,“ řekl mluvčí sil vzbouřenců.

Už ve středu libyjská Národní přechodná rada oznámila, že její síly obsadily město Sabhá. [celá zpráva]

Mluvčí povstalecké Přechodné národní rady (NTC) současně řekl, že vojáci u oázy nalezli zakázané chemické zbraně, napsal list Guardian. O jaké jde zbraně, není jasné, zřejmě ale o plyn yperit. Podle mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) si Libye mohla tajně uschovat asi 9,5 tuny yperitu, i když se věřilo, že Libye v rámci někdejšího sbližování se Západem své zásoby chemických zbraní zničila.

Boje pokračují

Podle Národní přechodné rady se příznivci Kaddáfího v Syrtě a Baní Valíd odmítají vzdát, protože jsou přesvědčeni, že se musejí bránit, neboť jim hrozí obvinění z válečných zločinů. Po osvobození saharských měst už nemají ani šanci uniknout na jih.

Syrta vzdoruje

Snaha dobýt Syrtu ale vázne. Velitel Mustafa bin Dardif, jehož síly drží frontu 25 kilometrů východně od Syrty, řekl, že se mu nedostává munice a tak se na týden boje zastaví. Dodal ale, že jednotky přechodné rady vytvoří „pevnou obrannou linii“ kolem města Sulána, která vzbouřenci obsadili v pondělí.

Kaddáfího mluvčí Músá Ibrahím označil situaci v Syrtě za vážnou. Podle něj tam za poslední dva dny zahynulo 151 civilistů. Nemocnice ve městě přestaly fungovat, protože již nemají zásoby materiálu a zdroje elektrické energie.

NATO věří v završení mise do konce roku

Kvůli postupu povstalců vyjádřilo ve čtvrtek NATO přesvědčení, že za tři měsíce by mohla být libyjská mise u konce. Ve středu ji právě o zmíněné tři měsíce prodloužilo do Vánoc.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

"Jsme si velmi jistí, že můžeme tuto misi řádně ukončit v termínu, který stanovilo NATO," řekl na tiskové konferenci velitel operací aliance v Libyi generál Charles Bouchard, kterého citovala ČTK. Dodal ale, že nasazení bude pokračovat do té doby, dokud bude civilistům hrozit nebezpečí.

Situace nové vlády se zlepšila poté, co objevila v centrální bance 23 miliard dolarů. Uvedl to list Financial Times.

Zatčen bývalý Kaddáfího premiér

V Tunisku byl zadržen bývalý libyjský premiér Bagdádí Mahmúdí, který byl ve funkci od března letošního roku až do svého útěku. Ve čtvrtek to uvedla televize al-Arabíja. Důvodem je ilegální vstup do země. Očekává se, že bude vydán do Libye.

Informaci televize potvrdilo tuniské ministerstvo vnitra. Jak informovala agentura AFP s odvoláním na tuniské ministerstvo spravedlnosti, Mahmúdí byl za ilegální vstup do země odsouzen k šesti měsícům vězení.

Libyjský expremiér byl podle nejmenovaného činitele ministerstva zadržen ve středu večer u  města Tozeur poblíž hranice s Alžírskem kvůli chybějícímu vízu.

Reklama

Výběr článků

Načítám