Hlavní obsah

Chirurg vyvíjí techniku léčby popálenin pro chudé

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australský chirurg John Greenwood vyvíjí novou, levnou techniku léčby popálenin, k níž by byly třeba jen malé vzorky zdravé kůže a která by tak mohla být nasazena i v nejchudších částech světa. Uvádí to australská webová stránka news.com.au.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Projekt je navržen tak, aby odstranil potřebu kožních štěpů úplně, k tomu je však třeba dvoufázové strategie. Pokud dokážeme dostat cenu dostatečně nízko, můžeme ji používat kdekoli. To je to, co chci za sebou zanechat – dědictví léčby pacientů s popáleninami v chudých zemích,“ řekl Greenwood.

Postup, který australský lékař stále zdokonaluje, vyžaduje odnětí jen asi deseti čtverečních centimetrů pokožky, aby z ní bylo možné vypěstovat novou kůži. Zatímco ta v laboratoři roste, jsou popálená místa pokryta biologicky odbouratelnou umělou kůží, čímž je povrch těla chráněn před infekcí.

Umělá kůže se postupně sama rozkládá, přičemž neohrožuje postiženého. Podle Greenwooda je jeho odbouratelná „kůže“ levnější než dosud používané látky, které stojí asi čtvrt miliónu dolarů (asi 3,75 miliónu korun).

Dosud jsou k léčbě popálenin nutné velké kusy kůže, což zanechává na těle ošklivé jizvy, nemluvě o utrpení, které zažívá zraněný při jejich odběru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám