Hlavní obsah

Kaddáfí: Mnou zavedený systém nelze odstranit

– Tripolis

Systém vlády, kterou bývalý libyjský vůdce ustavil v Libyi, byl postaven na vůli lidu a nelze ho odstranit. Muammar Kaddáfí to prohlásil ve zvukové nahrávce, kterou v úterý odvysílala syrská televize Ar-Raj. Dění v zemi podle agentury AFP označil za maškarádu.

Foto: Mike Segar, Reuters

Muammar Kaddáfí

Článek

"Politický systém v Libyi je systém postavený na moci lidu... není možné, aby byl odstraněn," řekl Kaddáfí. Libyjce varoval, aby nevěřili tomu, že v Libyi nastala změna režimu.

"To, co se děje v Libyi, je maškaráda, která se děje jen díky leteckému bombardování, které nepotrvá věčně," prohlásil. "Netěšte se a nevěřte, že jeden režim se zhroutil a jiný byl pomocí leteckých a námořních operací ustaven," dodal.

Kaddáfí zopakoval, že jediná legitimní moc v zemi je moc lidu a lidových výborů. "Nevykonávám moc od roku 1977, kdy jsem předal moc lidu a vznikla tak republika (přímé vlády) lidu," dodal s poukazem na událost, při které tehdejší nejvyšší zákonodárný a výkonný orgán v Libyi, Všeobecný lidový kongres, v roce 1977 zavedl systém přímé vlády lidu, takzvané džamáhíríje. Tento princip byl ve stejném roce zakotven do nového oficiálního názvu Libye.

Tento režim je podle Kaddáfího těžké zvrátit, protože představuje milióny Libyjců, a "všechny libyjské kmeny daly Severoatlantické alianci podporující povstalce na vědomí, že libyjský lid nemá žádného zástupce".

Šéf nové vlády jedná v USA

Nové Kaddáfího prohlášení se objevilo několik hodin před začátkem mezinárodní konference na podporu nového libyjského vedení včele s Mustafou Džalílem, který se má v úterý v USA setkat s prezidentem Barackem Obamou.

Reklama

Související témata:

Související články

Cameron se Sarkozym dorazili do Libye

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a britský premiér David Cameron dorazili ve čtvrtek do Libye. Stali se tak prvními zahraničními vůdci, kteří zemi...

Výběr článků

Načítám