Hlavní obsah

Tavení v reaktoru ve Fukušimě se dalo zabránit

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Roztavení palivových tyčí v druhém reaktoru jaderné elektrárny Fukušima 1 po zemětřesení a tsunami v polovině března se téměř s jistotou dalo zabránit. Naznačila to počítačová simulace událostí, napsal japonský deník Jomiuri Šimbun.

Foto: Profimedia.cz

Technik v budově druhého reaktoru elektrárny Fukušima

Článek

Simulaci uskutečnil tým expertů vedený Tadašim Watanabem, předním zástupcem japonského úřadu pro atomovou energii. Výsledky mají být předneseny na konferenci Společnosti pro atomovou energii, která v pondělí začíná ve městě Kitakjúšú.

Odborníci navodili při simulaci podmínky, jaké v druhém fukušimském reaktoru panovaly poté, co elektrárna přišla v důsledku živelní katastrofy o napájení. V důsledku toho přestalo okolo poledne 14. března pracovat chlazení zkoumaného reaktoru.

Test naznačil, že kdyby se úřady rozhodly rychleji a začaly by reaktor chladit mořskou vodou do 16. hodiny, teplota uvnitř reaktoru by zůstala na 1200 stupních Celsia, anebo by byla nižší, čímž by se zabránilo tavení.

V důsledku roztavení palivových tyčí nejen ve zmiňovaném druhém reaktoru uniklo do okolí Fukušimy množství radioaktivních prvků. Obyvatelé v okruhu 50 kilometrů museli opustit domovy.

Reklama

Související články

Okolí Fukušimy bude roky neobyvatelné

Některé oblasti u poškozené jaderné elektrárny Fukušima na severovýchodě Japonska zůstanou dlouhé roky neobyvatelné. Na tiskové konferenci to v pondělí oznámil...

Výběr článků

Načítám