Hlavní obsah

Tony Blair v Libyi lobboval za americkou banku

Novinky, rei
Londýn

Někdejší britský premiér Tony Blair se po odchodu z úřadu stal poradcem několika korporací. Své služby dal k dispozici i americké investiční bance JP Morgan. Lobboval za ní i během svých návštěv v Libyi, uvedl list The Sunday Telegraph.

Foto: Luke MacGregor, Reuters

Bývalý britský premiér Tony Blair

Článek

Jeden z ředitelů Libyjského investičního úřadu, fondu, který měl na starost investování výnosů z libyjské ropy v zahraničí, uvedl, že Blair byl jedním ze tří prominentních západních obchodníků, kteří regulérně jednali se synem libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Sajfem. Ten kontroloval činnost fondu a často přímo nařizoval, kam mají být miliardy z prodeje ropy investovány.

„Návštěvy Tonyho Blaira měly ryze lobbistický charakter, zasazoval se o dohody s bankou JP Morgan,“ poznamenal představitel.

Britský nedělník uvedl, že jeho redaktoři viděli dokumenty potvrzující nejméně tři Blairovy návštěvy Tripolisu. Dvě se uskutečnily krátce před propuštěním údajného strůjce bombového útoku na letadlo společnosti PanAm nad skotským Lockerbie. Abdal Basat Muhammad Midžrahí byl v Británii odsouzen na doživotí, ale předloni ho Britové pustili do vlasti s tím, že má rakovinu v konečném stadiu. Midžrahí dodnes žije a po převratu v Libyi zmizel.

Poslední zdokumentovaná návštěva Blaira se uskutečnila vloni. Tentokrát již neletěl letadlem, které mu poskytl plukovník Kaddáfí, jak tomu bylo v prvních dvou případech.

Oficiálně cestoval jako diplomat

Blairovi v Tripolisu podle diplomatického zdroje poskytovala nocleh britská ambasáda a o expremiérovu bezpečnost se staralo „několik“ britských policistů.

Blairův mluvčí popřel, že by bývalý premiér kdy v Libyi lobboval za zmíněnou banku. V Tripolisu prý většinou řešil problém Afriky. Přinejmenším návštěvu z roku 2008 Blair oficiálně uskutečnil z pozice vyslance tzv. Blízkovýchodního kvarteta.

Tony Blair uzavřel smlouvu s JP Morgan Chase půl roku po odchodu z Downing Street v lednu 2008. Jeho odměna činí dva milióny liber ročně (necelých 60 miliónů korun). Americký list The New York Post uvedl, že libyjský státní fond v JP Morgan investoval přes půl miliardy dolarů.

Blair kromě JP Morgan pracuje jako poradce i pro finanční dům Zurich International. Jeho poradní firma je také partnerem kalifornského miliardáře Vinoda Khosly. Jeho kapitálové společnosti Khosla Ventures radí v otázkách klimatických změn a zelených technologií.

Kromě toho Blair vystupuje pravidelně jako řečník, přičemž za projevy dostává desítky tisíc liber ročně. Rovněž vyinkasoval milióny za svou knihu vzpomínek. Pouhá záloha činila 4,5 miliónu liber (asi 135 miliónů korun).

Blair není jediným bývalým státníkem, jenž dal po odchodu své služby k dispozici soukromým zájmům. Dřívější německý kancléř Gerhard Schröder přijal nominaci ruského Gazpromu na předsedu dozorčí rady Nord Stream AG zajišťující výstavbu plynovodu Nord Stream, jímž má proudit do Německa ruský plyn. Český expremiér Mirek Topolánek se po odchodu z politiky vrátil do firmy VAE, jež nabízí své služby v petrochemii a energetice. Nově se Topolánek stal i předsedou Teplárenského sdružení.

Reklama

Výběr článků

Načítám