Hlavní obsah

Piráti unesli tanker s 23 lidmi u pobřeží Beninu

Cotonou

Ozbrojení piráti ve středu u západoafrického pobřeží unesli kyperský tanker s třiadvacetičlennou posádkou. Mezinárodní úřad pro námořní dopravu (IMB) oznámil, že útočníci napadli tanker Mattheos asi 72 námořních mil od beninského hlavního města Cotonou.

Foto: Reuters

Tanker (Ilustrační foto)

Článek

Na palubě lodi byla podle IMB posádka složená ze španělských, peruánských a ukrajinských námořníků. Piráti údajně napadli i norský tanker plující poblíž, ale jeho posádka se ukryla v podpalubí a únosci loď opustili.

Počet pirátských útoků se v Guinejském zálivu v posledních měsících prudce zvyšuje. Pojišťovací společnosti už přirovnávají pobřeží Nigérie a Beninu k rizikovým vodám u Somálska, které jsou považovány za nejnebezpečnější. Piráti na západě Afriky jsou navíc brutálnější a námořníky, kteří se jim postaví, bezohledně likvidují.

Benin za první letošní pololetí hlásil 18 pirátských útoků, ale analytici číslo považují za neúplné. Mnohé tankery totiž útok nehlásí, protože převážejí ropu, kterou gangy zlodějů ilegálně odčerpávají z nalezišť v deltě řeky Niger.

Reklama

Výběr článků

Načítám