Hlavní obsah

O rychlé dobytí Tripolisu se postaral zrádce v Kaddáfího táboře

Novinky, rei
Tripolis

O rychlý pád libyjského hlavního města do rukou povstalců se postaral vlivný zrádce v táboře vládce Muammara Kaddáfího. Rebelům poskytl údaje o klíčových cílech a Kaddáfího vojska odvelel nevhodným směrem. V rozhovoru pro agenturu AP to řekl Aghaly Alambo, armádní velitel, který měl ke Kaddáfímu blízko.

Foto: Louafi Larbi , Reuters

Povstalci v dobytém Kaddáfího komplexu v Tripolisu

Článek

„Všechny překvapilo, jak rychle Tripolis padl,“ poznamenal velitel z kmene Tuaregů, který po dobytí hlavního města uprchl do Nigeru. Příčinou pádu podle něj byl nejmenovaný představitel zodpovídající za bezpečnost města, jehož nazval pouze „Libyjcem hrajícím dvojí hru“.

To, že muž přešel na druhou stranu, si prý Kaddáfí uvědomil teprve 24 hodin před útokem na Tripolis, když už bylo pozdě. "Libyjec" poskytl povstalcům podrobné informace o klíčových cílech včetně souřadnic GPS. Zároveň Kaddáfího vojákům udílel protichůdné rozkazy a odvelel je špatným směrem, aby vyvolal zmatek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Povstalci dobyli Kaddáfího sídloVideo: Reuters

Alambo to nazval nejvyšší zradou. Zároveň ale připustil, že za vlnu přeběhlictví může i Kaddáfí, který s veliteli komunikoval jen v omezené míře.

O místě současného pobytu Kaddáfího údajně nemá ponětí, v kontaktu s ním není asi měsíc. „Nevím, jestli je v pořádku, nebo ne, jestli si pořád udržuje kontrolu, nebo ji ztratil,“ prohlásil.

Alambo vedl konvoj armádních vozidel, který minulý týden cestou do Nigeru urazil přes poušť téměř 2000 kilometrů. S nigerijskou vládou nyní společně s dvěma dalšími generály vyjednává o poskytnutí azylu.

V Nigeru je také Kaddáfího syn Saadí. Alembo ho označil za obyčejného "fotbalistu" bez vlivu. Ten podle jeho slov měl "další syn". Jím myslel zjevně Sajfa Kaddáfího, který je stejně jako jeho otec k nenalezení.

Libyjští povstalci obsadili tripoliské sídlo Muammara Kaddáfího 22. srpna. Kaddáfího vojáci jim v hlavním městě kladli jen mírný odpor.

Reklama

Související články

Kaddáfí popírá, že by mířil do Nigeru

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, který je na útěku, popřel, že by mířil do Nigeru. Podle něj je to pustá lež. Syrské televizi řekl, že zůstává ve své vlasti...

Výběr článků

Načítám