Hlavní obsah

Klisny z pražské zoo už mají v Mongolsku ctitele

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři koně Převalského (klisny Lima, Kordula a Cassovia a hřebec Matyáš), které pražská zoologická zahrada úspěšně transportovala do mongolské rezervace Khomiin Tal, si podle posledních zpráv od místních rangerů vedou až překvapivě dobře.

Článek

I když začátek přivykání na drsnější podnebí asijské země se neobešlo bez komplikací.

„Podle zpráv Claudie Fehové, vedoucí projektu v Khomiin Talu, trávili pražští koně zpočátku většinu dní v přístřešku, kde se schovávali před bodavým hmyzem. Pak Lima začala mírně kulhat a Kordula ji napadala. Proto došlo k oddělení Limy do části aklimatizačního výběhu, ale během několika dnů se vše usadilo,“ informovala o prvotních problémech pražského stáda mluvčí Zoo Praha Jana Ptačinská Jirátová.

Všechny další zprávy, které z Mongolska přišly, už jsou ovšem ryze pozitivního rázu. Místní dokonce až zaskočilo, jak atraktivní jsou české kobylky pro mongolské hřebce.

„Po pokusech Matyáše pářit klisny Kordulu a Cassovii začali o české klisny jevit zájem i tři místní hřebci, kteří v minulosti přišli o své harémy a nyní jsou v mládenecké skupině. Podle hlášení rangerů se jednomu z těchto hřebců dokonce podařilo přeskočit hrazení, přestože byl zapnutý elektrický ohradník,“ popsala námluvy Jirátová s tím, že takové chování rangeři dosud ještě nezaznamenali.

O termínu vypuštění čtyř koní Převalského z aklimatizační ohrady se rozhodne do konce září.

Reklama

Výběr článků

Načítám