Hlavní obsah

Tálibán chtěl bin Ládina před 11. zářím postavit před soud, USA to odmítly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Afghánský radikální Tálibán nabídl v době své vlády v Afghánistánu a před teroristickými útoky z 11. září Spojeným státům, že postaví vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámu bin Ládina před soud. USA o to neprojevily zájem, uvedl člen z vedení Tálibánu mulla Vakíl Ahmad Mutavakil v televizi Al-Džazíra.

Článek

Bin Ládin je považován za strůjce útoků na USA v roce 2001. Západní státy po nich zahájily vojenskou operaci, jíž byl Tálibán svržen. Boje v Afghánistánu trvají dodnes.

To, že Tálibán chtěl bin Ládina soudit a navrhl to USA, potvrdil Robert Grenier, který v době teroristických atentátů na New York a Washington velel oddělení CIA v Pákistánu. Podle Greniera Spojené státy tehdy návrh vyhodnotily jako léčku.

Mutavakil, který je poradcem vůdce Tálibánu mully Muhammada Umara, působil ve vládě Tálibánu jako ministr zahraničí. Al-Džazíře řekl, že Tálibán chtěl ještě před atentáty na USA ze září 2001 bin Ládina soudit za útoky na americké cíle z 90. let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Usáma Bin Ládin sleduje sám sebe v televizi (Pentagon nahrávku zveřejnil bez zvuku)Video: Reuters

"Náš islámský emirát se snažil vyřešit problém s bin Ládinem nejrůznějšími návrhy už před útoky ze září 2001. Jedním z nich byl plán sestavit soud s účastí tří států nebo orgán, který by podléhal Organizaci islámské konference. USA o to ale neprojevily zájem. Trvaly na tom, abychom ho vydali. Neudržovali jsme ale s USA vztahy a neměli s nimi žádný druh dohody. USA naši vládu neuznávaly," sdělil Mutavakil.

Tálibán měl pod kontrolou většinu afghánského území v letech 1996 až 2001. Návrhy, o nichž hovořil Mutavakil, k Washingtonu putovaly zprostředkovaně buď přes americké velvyslanectví v Pákistánu nebo přes zástupce Tálibán při OSN v New Yorku.

Usámu bin Ládina dopadly a zabily americké speciální síly v Pákistánu letos v květnu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dům, kde se skrýval Usáma bin LádinVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám