Hlavní obsah

Kaddáfího syn Saadí je v Nigeru

– Niamey • Aktualizováno

Jeden ze synů svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího v pondělí údajně přijel do sousedního Nigeru. Saadí Kaddáfí podle nigerského vládního mluvčího směřuje do severonigerského Agadezu v doprovodu nigerských vojáků. Do hlavního města Niamey by měl dorazit v pondělí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nedávný rozhovor s Kaddáfího synem a záběry rebelů u Bani WalidVideo: Reuters

 
Článek

Osmatřicetiletý Saadí, bývalý profesionální fotbalista, o sobě dal naposledy vědět minulé pondělí, kdy televizní stanici CNN řekl, že je kousek od pouštního města Baní Valíd, jedné z posledních bašt Kaddáfího stoupenců. Údajně se tam snažil o mírové řešení konfliktu s povstalci.

"Hlídka nigerských ozbrojených sil pronásledovala konvoj vozidel, v němž je syn Kaddáfího," řekl v pondělí novinářům nigerský vládní mluvčí Amadou Marou. "Ve chvíli, kdy s vámi hovořím, je konvoj na cestě do Agadezu a do zítřka možná dorazí do Niamey," upřesnil.

Pouštní město Agadez bylo už několikrát označeno za místo, kudy cestují záhadné konvoje z Alžírska nebo Libye směrem do nigerského vnitrozemí. Naposledy v pátek se tu objevilo zhruba deset vozidel, údajně s osobami blízkými Kaddáfímu. Ve čtvrtek přijeli do Agadezu tři Kaddáfího generálové, kteří jsou tu internováni pod dohledem nigerských úřadů.

Azyl Kaddáfímu nabídla Burkina Faso

Spekulace o tom, že by touto cestou prchal sám Kaddáfí, se ovšem nepotvrdily. Svrženému diktátorovi nabídla azyl Burkina Faso a objevily se dohady, že by Kaddáfí přes území Nigeru mohl do místa svého budoucího exilu odjet.

Tři Kaddáfího potomci, dcera Ajša a synové Muhammad a Hannibal, našli azyl v sousedním Alžírsku. O osudu ostatních pěti synů diktátora dosud nebyly žádné přesnější informace.

Komando povstalecké policie v pondělí v Tripolisu zadrželo šéfa Kaddáfího rozvědky abú Zajda Umara Durdu, který byl na počátku 90. let předsedou libyjské vlády. Durdá byl internován a je pod dohledem silného strážního oddílu, později má být předán vedení Přechodné národní rady (NTC).

Durdá se stal šéfem rozvědky letos na jaře poté, co se tehdejší šéf špionáže Músá Kúsa rozhodl emigrovat do Británie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám