Hlavní obsah

Slavící Severní Korea plánuje třetí jaderný výbuch

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang/Vídeň

Americký jaderný expert Siegfried Hecker, který loni navštívil severokorejská jaderná zařízení, uvedl v pátek, že KLDR v brzké době podnikne v pořadí třetí pokusný jaderný výbuch. Má posloužit k sestrojení hlavice, již by mohly nést strategické rakety, řekl v sídle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) ve Vídni v den, kdy se konala v Pchjongjangu velká vojenská přehlídka. Uvedla to agentura AP.

Foto: Reuters

Kim čong-il (vpravo) spolu se synem (vlevo) přihlíží vojenské přehlídce

Článek

Podle profesora Stanfordské univerzity v Kalifornii chce Pchjongjang ověřit, že je schopen vyvinout malou, ale technicky pokročilou bojovou hlavici určenou pro rakety. Vzhledem k tomu, že první pokus v roce 2006 "nedopadl dobře", byla KLDR nucena o tři roky později podzemní zkoušku opakovat. Aby si ještě ujasnila potřebné technické parametry, bude muset provést ještě jeden test navíc.

Foto: Reuters

Raketomety Korejské lidové armády na vojenské přehlídce v Pchjongjangu

Hecker loni v listopadu navštívil zařízení na obohacování uranu, jehož existenci KLDR dlouho tajila, dokud jej neodhalily satelitní snímky. Podle něho by měl svět vzít vážně hrozbu, kterou severokorejský program obohacování uranu představuje. Podle něj je pokročilejší než íránský. Právě Hecker byl ve skupině 12 vědců, kteří mohli do té doby utajované zařízení navštívit.

Foto: Reuters

Traktory táhnoucí na valnících raketomety na vojemské přehlídce v Pchjongjangu

Severní Korea u příležitosti Heckerovy návštěvy prohlásila, že provozuje tisíce centrifug na obohacování uranu k mírovým účelům. Tvrdila, že zařízení v jaderném komplexu vyrábí uran obohacený na 3,5 procenta, což je úroveň nezbytná pro využití v jaderných elektrárnách. Hecker však tvrdí, že by zařízení mohlo vyprodukovat ročně i 40 kilogramů uranu obohaceného na devadesát procent. Takový se hodí na dvou jaderných bomb.

Foto: Reuters

Příslušnice Korejské lidové armády na vojenské přehlídce v Pchjongjangu

KLDR navíc podle svých tvrzení má několik plutoniových bomb. Produkce plutonia ale skončila poté, co vyhověla žádostem mezinárodního společenství a zničila chladící věž v Jongbjonu.

Zpráva o testu se objevila ve stejný den, kdy se v Pchjongjangu konala velká vojenská přehlídka připomínající 63 výročí vniku země. Byla opět masová, ale žádné nové zbraně se na ní neukázaly, jen odhodlanost příslušníků a příslušnic severokorejské armády bránit zem Jitřní svěžesti před lítým imperialistickým nepřítelem.

Výběr článků

Načítám