Hlavní obsah

Záchranáři neviděli přes vlny lidi z potopeného trajektu u Zanzibaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejméně 163 lidí zahynulo, když se u Zanzibaru potopil trajekt s pěti až osmi sty lidmi na palubě. Zachráněno bylo 325 lidí, čtyřicet jich bylo vážně zraněno. Mezi zachráněnými je 60 dětí. Záchrana byla obtížná, ve vlnách nebylo trosečníky vidět.

Foto: Staff, Reuters

Rybářský člun zachraňuje přeživší z havárie trajektu

Článek

Původně se uvádělo jen 43 obětí, ale nyní se ukázalo, že byla vyplavena těla už stovky lidí, uvedl pro BBC svědek Alí Salíh.  Pak byl počet zvýšen na 163, uvedla AFP s odvoláním na vládní zdroje.

Zanzibarský ministr pro mimořádné události uvedl, že zachráněno bylo 249 osob, z nichž je 40 vážně zraněno. Pak byl počet zvýšen na 325.

O záchraně  vyprávěl pilot vrtulníku  Neels van Eijk: "Našli jsme přeživší, kteří se drželi matrací a ledniček, čehokoli, co plavalo. Je těžké uvést přesné počty, ale já bych řekl, že ve vodě bylo více než 200 přeživších a taky nějaká těla."

Pilot ještě dodal: "Bylo tam pár lodí, které pátraly po přeživších. I když moře nebylo moc bouřlivé, vlny byly vysoké, takže pro ně bylo obtížné je spatřit."

"Letěli jsme k lodím a naváděli jsme je k přeživším, takže je mohly vyzvednout," upřesnil.

Trajekt byl přeplněný 

Jeden ze zachráněných uvedl pro BBC, že trajekt MV Spice Islanders byl značně přetížený. Někteří z potenciálních cestujících v přístavu tanzanské metropole Dáresalámu na loď dokonce odmítli nastoupit, uvedl. Trajekt byl přeplněný, protože se lidé vraceli z ramadánu.

Podle něj se potopil v místě mezi pobřežím Tanzanie a ostrovem Pemba, kde jsou silné proudy. Některé oběti proto může moře zanést až na pevninské pobřeží, uvedl mluvčí zanzibarské policie.

 Dramatická záchrana

Plavidlo se převrátilo po zhruba čtyřhodinové plavbě. Zajišťovalo přepravu mezi Ungujou a Pembou, dvěma ze tří zanzibarských ostrovů.

Do pátrání po obětech byli kromě policie nasazeni také záchranáři námořnictva, upřesnila agentura AFP. Pomáhá jim rovněž několik rybářských člunů.

Poloautonomní Zanzibar je součástí Tanzanské republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám