Hlavní obsah

Kaddáfího věrní se stále nevzdali, rebelové dobývají Baní Valíd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis
Aktualizováno

Síly libyjských vzbouřenců v sobotu oznámily, že jsou blízko k dobytí pouštního města Baní Valíd, které stále drží jednotky věrné plukovníkovi Muammaru Kaddáfímu. Tvrdí, že jsou dva kilometry od centra, dále ale npostoupili. Boje o město propukly už v pátek. V sobotu vyprší termín, do kdy se mají podle vládnoucí Přechodné národní rady vzdát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Libyjští povstalci se chystají na poslední Kaddáfího baštuVideo: Reuters

 
Článek

Vysoký představitel přechodné vlády Abdalláh Kašíl řekl agentuře Reuters: „Bojovníci jsou na severu města, kde se střetávají se snipery. Také jsme (do města) vstoupili z východu.“

Vzbouřenci u Baní Valíd oznámili, že se jim povedlo rychle postoupit, i když nenasadili plné síly se snahou zabránit masakru. Uvedli, že si boje vyžádaly čtyři mrtvé, tři z nich jsou Kaddáfího věrní bojovníci. Kaddáfího věrní je přitom ostřelovali z raketometů Grad.

Podle reportéra BBC bojují na Kaddáfího straně profesionální vojáci, někteří ale prý zahodili zbraně, když se rebelové objevili.

Podle BBC se však postup zastavil a vzbouřenci se do centra nedostali. Kaddáfího věrní stále tlaku vzdorují.

Bojuje se i u Kaddáfího rodiště Syrty, kde v pátek byli vzbouřenci zatlačeni zpět a pořád jsou asi 80 kilometrů od města. O každý kilometr tvrdě bojují. [celá zpráva]

Těžké boje pokračují, i když z Libye už utekla Kaddáfího generalita. V Nigeru se objevil i šéf jeho bezpečnostních sil Mansúr Dau.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám