Hlavní obsah

V Mogadišu je údajně tajné vězení CIA

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišu/Londýn

V somálském hlavním městě Mogadišu je tajná americká věznice, ve které agenti tajné služby CIA vyslýchají lidi podezřelé z terorismu. Uvedla to podle BBC britská organizace na ochranu lidských práv Reprieve. Somálsko popírá existenci věznice pod prezidentským palácem, kde mají být zadržováni i čtrnáctiletí.

Článek

"Nemám tuto informaci a taková informace ani neexistuje,“ uvedl somálský premiér Abdilvalí Mahommad Alí. Připustil ale, že američtí experti vládě pomáhají zlepšit bezpečnostní situaci v Somálsku.

Claira Gutteridgeová z Reprieve BBC řekla, že důkazy o existenci podzemní věznice má z několika zdrojů. Počet zadržovaných nezná, ale jeden muž jménem Ahmad do ní byl převezen z Keni. Pod zemí je Ahmad unesený na ulici v Nairobi držen 18 měsíců, aniž se sešel s právníky nebo spatřil denní světlo.

I když jsou ve věznici především Somálci, mají tam být i tři Keňané a jeden člověk se západním pasem.

„Strážní jsou Somálci, ale poskytují americkému personálu přístup k vězňům, kdykoliv si jen přejí,“ uvedla Gutteridgeová.

Dodala, že není jasné, zda Američané lidi unášejí a přepravují, nebo tuto špinavou práci nechávají na Somálcích a Keňanech.

Somálsko se pokoušejí ovládnout islámští radikálové

Vybudování tajné věznice v Mogadišu by mělo svou logiku. V Somálsku působí radikální islámské milice aš-Šabáb, podezřelé z vazeb na al-Káidu.

Proti ale mluví, že USA mají základnu v nedalekém Džibuti, které je ve větším bezpečí. Milice aš-Šabáb donedávna ovládaly část Mogadišu.

Premiér nyní potvrdil, že s radikály, kteří byli v minulých letech terčem protiteroristických akcí USA, nyní jedná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám