Hlavní obsah

Američané v Afghánistánu zabili reportéra BBC

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Velení spojenecké mise NATO v Afghánistánu ve čtvrtek přiznalo zabití místního 25letého reportéra britské stanice BBC. Ahmed Omid Khpulwak zemřel koncem července během obléhání budovy rozhlasu a televize na jihu země. Vojáci ho mylně pokládali za sebevražedného útočníka.

Článek

„Pan Khpulwak byl střelen členem mise ISAF, jenž se domníval, že je povstalec představující hrozbu, neboť se právě chystá odpálit výbušniny připevněné vestou k tělu. Vyšetřovatel shledal, že příslušník mise ISAF se choval podle předpisů a pravidel a jednal za daných okolností rozumně,“ uvedlo velení v prohlášení.

Incident se udál 28. července v provincii Uruzgán při střetu amerických vojáků se sebevražednými bojovníky Tálibánu, kteří oblehli sídlo rozhlasu a televize. Reportér byl mezi 19 zabitými.

Khpulwak se během boje skrýval v koupelně domu. Odtud svému bratrovi podle BBC zaslal dvě textové zprávy. „Skrývám se. Přišla sem smrt,“ napsal v první. „Modli se za mě, jestli zemřu,“ doplnil v druhé.

Reportérova domovská stanice doplnila, že Khpulwak podle zprávy držel něco, co bylo pokládáno za roznětku, ve skutečnosti to ale byla jeho novinářská karta.

Co zjistili vyšetřovatelé
Dvojice útočníků se dostala do budovy vysílání.
Strhla se přestřelka s přivolanými americkými vojáky.
Dvojice sebevražedných útočníků se odpálila. Výbuchy zranily několik vojáků.
Skrz díru ve zdi je vidět mladý muž.
Zazní výstřel, jeden z vojáků palbu opětuje.
Voják postupuje vpřed a vidí, že muž za zdí drží v ruce neznámý předmět a chystá se uchopit další.
Voják se domnívá, že se muž chystá odpálit výbušniny a muže zastřelí. Údajně ho zasáhl jedenácti ranami.
Později bylo zjištěno, že muž nebyl ozbrojen. Všechny výstřely pocházely od Američanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám