Hlavní obsah

Kaddáfího režim prodal 20 procent zlatých rezerv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Nový guvernér libyjské centrální banky Kásim Azzuz tvrdí, že bývalý režim prodal asi 20 procent ze zlatých rezerv země na zaplacení výdajů proti povstání, které nakonec svrhlo Muammara Kaddáfího. Informoval o tom ve čtvrtek server Forbes.

Foto: Profimedia.cz

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí

Článek

Azzuz ve čtvrtek řekl, že Kaddáfího režim prodal v dubnu 29 tun zlata tamním obchodníkům. Představuje to asi 1,4 miliardy dolarů, které měly pomoci udržet starý režim, jenž byl pod sankcemi OSN.

Libye má asi 145 tun zlatých rezerv.

Podle Azzuze přitom majetek bank nebyl ukraden během povstání, a to včetně 90 miliard dolarů v zahraničí a 20 miliard v bankách v Libyii.

Azzuz dále řekl, že tato čísla nezahrnují stále neznámé sumy peněz nahromaděné Kaddáfím a jeho rodinou, jež byly drženy mimo tamní banky.

Reklama

Související články

Kaddáfí popírá, že by mířil do Nigeru

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, který je na útěku, popřel, že by mířil do Nigeru. Podle něj je to pustá lež. Syrské televizi řekl, že zůstává ve své vlasti...

Výběr článků

Načítám