Hlavní obsah

Kaddáfí popírá, že by mířil do Nigeru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis/Niamey

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, který je na útěku, popřel, že by mířil do Nigeru. Podle něj je to pustá lež. Syrské televizi řekl, že zůstává ve své vlasti a slíbil, že jeho síly ji budou bránit před vojsky NATO i silami Přechodné národní rady, která nyní zemi vládne.

Článek

„Mladí jsou nyní připraveni zesílit odpor proti krysám v Tripolisu a skoncovat se žoldáky,“ řekl v projevu poražený libyjský vůdce.

Poté, co byla spatřena rozsáhlá kolona desítek vozidel mířících do Nigeru, se objevily spekulace, že v ní prchá Kaddáfí. Niger už řešil, jak ke svrženému plukovníkovi přistupovat. Zatím se ale jeho přítomnost na území Nigeru nepotvrdila.

„Nemáme žádné zprávy o přítomnosti Kaddáfího v Nigeru, nic o něm nevíme, není pravda, že by se pokusil vstoupit do Nigeru, nebo tam vstoupil,“ řekl nigerský ministr zahraničí Mohamed Bazoum. Ten ale potvrdil, že na území Nigeru vstoupily tři velké kolony lidí loajálních Kaddáfímu, ale ani v jedné není plukovník, nebo některý z jeho synů.

Ani NATO neví, kde se plukovník nachází, tvrdí ale, že Muammar Kaddáfí není jeho cíl. NATO se míní soustředit na velitelství. Podniklo by akci, kdyby vědělo, odkud se řídí jednotky.

Možná ho tu necháme, zvažuje Niger

Nigerský ministr zahraničí Mohamed Bazoum už řekl BBC, že jeho země zvažuje jako jednu z variant umožnit Kaddáfímu, aby v zemi zůstal. Druhou by prý bylo jeho vydání Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC). I když není jasné, kde je Kaddáfí, Přechodná národní rada už uvedla, že by Niger požádala o jeho vydání.

Burkina Faso, která sousedí s Nigerem, už popřela zprávy, že by Kaddáfímu nabídla azyl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám