Hlavní obsah

Číňané údajně nabídli Kaddáfímu zbraně, Peking s tím nechce nic mít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis/Peking

Peking nabídl dodávky zbraní svrženému libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu. Čínu z toho obvinil kanadský list The Globe and Mail, jeho reportér našel příslušné dokumenty psané arabsky v hromadě odpadu. Peking obvinění odmítl.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Bojovníci věrní Muammarovi Kaddáfímu

Článek

Čínské zbrojní firmy kontrolované státem údajně nabídly Kaddáfího silám zbraně za 200 miliónů dolarů. Jak uvádí čtyřstránkový záznam, při jednání s libyjskými představiteli navrhli čínští zástupci, aby se uzavřely dohody s Alžírskem nebo Jižní Afrikou, protože obě země s nimi již dříve spolupracovaly.

Mnoho čínského zbrojního materiálu se nachází v Alžírsku, takže by bylo snadné přesunout jej do Libye. Číňané by pak dodali náhradu Alžířanům.

Člena Národní přechodné rady Mohameda Sajíha a jeho kolegy prý udivilo, že dohoda se probírala v době, kdy Kaddáfího síly zabíjely „tisíce Libyjců“. „Nezapomeneme to, ale odpustíme,“ dodal Sajíh.

Čína tvrdí, že dodržovala rezoluce OSN, která po vypuknutí povstání v Libyi zakázala dodávky zbraní tamní vládě. „Kaddáfího režim poslal lidi do Číny, aby navázali kontakt s jistými jedinci v příslušných čínských společnostech v červenci bez vědomí čínské vlády. Čínské společnosti nepodepsaly žádné dohody o obchodu se zbraněmi, ani je nevyvezly do Libye,“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Ťiang Jü.

Zbraně mohly být i z východní Evropy

Podle vojenského mluvčího libyjských povstalců Abdala Rahmána Busina mohly zbraně pro Kaddáfího pocházet i z východní Evropy. Žádnou zemi však nejmenoval.

"Získali jsme důkazy z mnoha zdrojů, včetně dokumentace shromážděné zde v Tripolisu, které ukazují prstem na několik zemí, které dodávaly Kaddáfímu zbraně. Kromě Číny se díváme na několik zemí ve východní Evropě," citovala jeho slova ČTK.

Do věci mohly být zapleteny i západní firmy, ale zřejmě nikoli ze zemí NATO, upřesnil bez dalších podrobností. Busin připustil, že vývozci - státy a dokonce ani výrobci zbraní - nemuseli nutně vědět, že speciální zboží je určeno Kaddáfímu, protože kontrakty se dojednávaly přes spoustu prostředníků. "Některé politické složky o tom ale věděly," řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám