Hlavní obsah

Vondra odcestoval do Afghánistánu, aby podpořil české vojáky

Novinky, aš, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) odcestoval do Afghánistánu spolu s generálem Vlastimilem Pickem a českým velvyslancem v USA Petrem Gandalovičem. Navštívili českou jednotku v provincii Vardak, která dohlíží na činnost afghánské jednotky.

Foto: Jana Pechová, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

Vondra uvedl, že do Afghánistánu přijel především povzbudit české vojáky. Ocenil jejich snahu ve výcviku afghánské policie a vojáků. Zároveň povzbudil operační tým ve Vardaku, který utrpěl v červenci ztrátu. [celá zpráva]

Generál Picek uvedl, že počet útoků byl letos vyšší, ale bezpečnostní situace se zlepšuje. Pochválil také kvalitu obrněných transportérů Pandur, které se v tamních podmínkách osvědčily, a stejně jako Vondra ocenil, jak jednotka zvládla těžkou situaci po zranění českého vojáka.

Po návštěvě Vardaku navštívila česká delegace i Provinční rekonstrukční tým (PRT) v provincii Lógar.

Výcvik afghánských bezpečnostních sil

„Hlavním cílem je přijet povzbudit naše vojáky, protože situace tady v Lógaru, ale hlavně ve Vardaku nebyla jednoduchá koncem jara a začátkem léta. Teď se to přece jen zklidnilo. Oni tam odvádějí naprosto senzační práci a musíme s nimi komunikovat. Ale druhá věc je, že budeme samozřejmě muset plánovat budoucnost. Radíme se, jak dál pokračovat, máme mandát do roku 2012," řekl Vondra.

"To nejdůležitější je pokračovat ve výcviku afghánských bezpečnostních sil, protože není jiné řešení, než že Afghánci budou schopni si dlouhodobě zajišťovat bezpečnost a pořádek ve své zemi sami," dodal dále Vondra.

Český ministr obrany přivezl také dar afghánské policii v podobě zásobníků a řekl: „Rádi bychom, aby působení vyústilo v dlouhodobější spolupráci, nejen na bázi darů, ale oboustranně výhodnou.“

Po jednání na velitelství ISAF ministr ještě dodal: „Cílem je dosáhnout v roce 2014 stavu, že tato země si bude schopna vládnout sama, že bude mít dostatečně zkušené, vybavené a vyzbrojené bezpečnostní síly. Jednotlivé etapy postupného předávání zodpovědnosti v jednotlivých provinciích je záležitost, která se ještě vylaďuje. Každopádně někdy v průběhu roku 2012 předpokládáme, že možná i část provincie Lógar, kde působí náš provinční rekonstrukční tým, bude předávána (do afghánských rukou), ale nikoli jako celá provincie, ale některé části, zejména ty severní, které jsou klidnější."

Méně stavět a více dohlížet

"A samozřejmě se tomu uzpůsobí práce provinčního rekonstrukčního týmu, takže bude méně stavět a dohlížet na rozvojovou práci. Může to znamenat, že se českým vojákům více uvolní prostor se ještě více podílet na výcviku afghánských policistů a vojáků,“ dodal ministr.

Vondra považuje za klíčový právě výcvik afghánských bezpečnostních sil: „Výcvik je skutečně to nejdůležitější, Afghánistán potřebuje mít efektivní policejní a vojenské složky. Není možné zůstat v této zemi touto formou na věky věků. Trošku je házíme jako neplavce do bazénu pod dozorem instruktorů, pod kterým se učí plavat, a já věřím, že do roku 2014 se většina práce zvládne.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám